Spring naar de content

Wikileaks: Nederland deed alles om Filipijnse activist dwars te zitten

Zoals u wellicht heeft begrepen zijn de laatste cables van Wikileaks vrijgegeven. Het meeste is bekend maar toch zit er nog nieuws in. Neem nou de in Nederland wonende Filipijnse communistische activist Jose Maria Sison. Jarenlang stond hij op de Europese terreurlijst zodat hij geen kant op kon. Zijn bankrekening werd bevroren, reisdocumenten werden hem geweigerd. Totdat de rechter in 2007 zei dat dit onrechtmatig was. Dat was echter niet genoeg voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze wilde in 2009 meer informatie van de Amerikanen ‘to bolster the case that Sison should remain on the EU and Dutch lists.’ Want ze had geen idee waarom Sison eigenlijk op die lijst stond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Eind jaren zestig richtte Sison de Filipijnse communistische partij op. Daar kwam een gewapende tak uit voort. De New People’s Army pleegt tot op de dag van vandaag nog aanslagen in de Filipijnen. Na vastgezet te zijn door despoot Ferdinand Marcos vluchtte Sison in 1987 naar Nederland. Hij kreeg geen verblijfsvergunning maar kon ook niet teruggestuurd worden naar de Filipijnen omdat zijn leven daar gevaar loopt. In augustus 2002 werd Sison door de Verenigde Staten en Europa op de terreurlijst gezet. Nederland zat met een ‘terrorist’ in haar maag, Sison kon geen kant meer uit.

De Filipijn besloot tot een gang naar de rechter. In juli 2007 besliste het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europees Hof, de op één na hoogste rechtbank van Europa, dat de maatregel teruggedraaid moest worden. Een maand later werd de activist gearresteerd in Utrecht. De voormalige hoogleraar literatuur zou vanuit Nederland opdracht hebben gegeven tot de aanslagen op twee voormalige kopmannen van de New People’s Army. Twee weken later werd Sison vrijgelaten door Justitie vanwege gebrek aan bewijs, zelf ontkende hij de opdrachten tot moord.

Ondertussen boog het Europese Hof van Justitie zich ook over de kwestie van de terreurlijst. In september 2009 zou het Hof uitspraak doen over de kwestie van Sison. Toen ging er een belletje rinkelen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op woensdag 13 mei 2009 sprak een ambtenaar van het ministerie met een medewerker van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Het kwam er op neer dat Nederland Sison in 2002 op de terreurlijst had gezet op verzoek van de Amerikanen. Maar het hoe en waarom wist de ambtenaar eigenlijk niet zo goed. Wel wist Buitenlandse Zaken dat het schrappen van Sison van de lijst een precedent zou scheppen. De Amerikanen wisten genoeg: op dinsdag 19 mei ging er een cable gemarkeerd SECRET naar Washington D.C. 

Een tweeledig ACTION REQUEST. Vraag één: is het nog nodig dat Sison op de lijst staat? Vraag twee: waarom dan?

U ziet wat er aan de hand is: Nederland had géén idee waarom de ingezetene Sison eigenlijk op die lijst stond. Het mocht niet baten. Op woensdag 30 september 2009 werd Sison, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, van de terroristenlijst verwijderd, omdat er nooit een gerechtelijke uitspraak is geweest over vermeende terroristische activiteiten van Sison, noch een justitieel onderzoek naar beschuldigingen.

De Nederlandse overheid beet in het stof. De cable leest u hier.

Onderwerpen