Spring naar de content

Zwijmelzweet

Mijn hart bonst. Mascara op mijn kin. Op mijn netvlies gespierde mannentorso’s, strakke mannenbuiken, gestroomlijnde mannenbenen, krachtige mannenarmen, bevallige mannenbillen. Splut! Lauw zweet van de man voor me spat op mijn vochtige voorhoofd. Je zou denken dat het… Maar nee, het is yoga.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ben recentelijk veel in de Bikramstudio. Want dat is de enige plek in Nederland waar het kwik deze zomer wél boven de vijftien graden komt. Voor wie op Mars resideert: Bikramyoga, ofwel zweetyoga, is een zeer populaire vorm van poweryoga, negentig minuten lang in een verwarmde ruimte waar Celsius rond de veertig danst. En in die ruimte zijn ook mannen, heel veel mooie mannen. Ineens. Alsof een kritieke herenmassa besloot: vanaf nu is yoga hot.

Vroeger trof ik alleen wat linksdraaiende bleekneusjes, gezellige nichten en verdwaalde dansers op de amatjes naast me. Maar nu is Bikramyoga onder een groeiende groep mannen een hit. Victorievoetballers David Beckham, Roy Keane en Ryan Giggs, tennistarzans Pete Sampras, Andy Murray en John McEnroe, wow-factorwielrenner Maarten Tjallingii en babe-basketballer Kareem Abdul-Jabbar: allemaal adepten van zweetyoga.

Bikram matcht met Echte Mannen. Het heeft het survival of the fittest-aspect (flauwvallen, kotsen, huilen door de hitte) en laat ruimte voor competitiedrang (wie krijgt z’n teen verder in z’n neus). Het is weinig zweverig (niks ohmmm), verbetert prestaties (waaronder die in bed) en het is een keiharde work-out (waarbij je je als man omringd weet door lenige dames).

Zó zie ik de andere sekse het liefst bezig met de spiri-aspecten van deze tijd: open voor iets nieuws, maar dan wel stoer en in eigenheid. Tijdens de afgelopen WK’s en EK’s die ik als journalist versloeg, stond ik eerder op voor de yogazonnegroeten tijdens de trainingswarming-up van het Nederlands elftal. O, de mannelijke Dandasana van Van Persie, de krachtige Uttanasana van Huntelaar, de intense Tadasana van Sneijder. Weinig zo sexy als dat.


Er zijn nog mannen (och lieve Thomas) die anders beweren. Die roepen: yoga is niet voor kerels maar voor poessies, zoals alles dat riekt naar het spirituele.Noviteiten stuiten nu eenmaal op verzet. Ook al mediteerde Steve Jobs Apple naar een miljard of 300, visualiseerde Kees Zeegers – internetmiljonairsbroertje van Chris – www-klappers als nu.nl, bouwde Derk Sauer vanuit de yogahoofdstand een miljoenenmedia-imperium en is yoga op de Wall Streets der wereld simpelweg werkethiek. Prima hoor. Wij zwijmelen verder bij onze yogaklasmannen, supersporters, businesshoogvliegers, en, o die was ik nog vergeten, George Clooney! Sting! Matthew McCoughney! Al Pacino! Jude Law! Daniel Craig (bereidde zich met Bikram voor op James Bond)!

Mogen de anti-yogamannen nog even lekker samen blijven roepen in de woestijn. Daar is het vast ook heerlijk zweten.

Onderwerpen