Spring naar de content

Verzonnen vleesonderzoek krijgt staartje

Welkom in de wondere wereld van de wetenschap. Veronderstelden we eind vorige maand nog dat vleeseters hufters zijn, inmiddels is bekend dat het onderzoek naar de prullenbak verwezen kan worden. Professor Diederik Stapel bleek de gegevens waar het onderzoek op stoelde verzonnen te hebben. De Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk, die meewerkte aan het onderzoek, ligt nu ook onder vuur. “Ze heeft boter op haar hoofd.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Publicist Jan van Rongen beweert namelijk Vonk al eerder op de hoogte te hebben gesteld van onvolkomendheden in het onderzoek. “Ik heb Vonk uitgelegd dat de in de studie genoemde percentages rekenkundig onmogelijk zijn. Bij haar had een lichtje moeten gaan branden. Ze vond echter dat ik vragen stelde op het niveau van een eerstejaars psychologiestudent en weigerde mijn kritiek serieus te nemen,” zegt Van Rongen vandaag in De Gelderlander.

Publicist Arjan Dasselaar had dit weekeinde ook al kritiek op Vonk. In zijn column op Nu.nl stelde hij de vraag of onderzoek ‘waardenvrij’ kan zijn. Dit omdat Vonk eerder stelde dat dat zo was. Na een kritische vraag van een journalist over het onderzoek zei Vonk: “Ik zou het onderzoek zeker omschrijven als waardevrij, althans even waardevrij als elk ander onderzoek. Het voldoet aan alle eisen van wetenschappelijk onderzoek. We zijn alledrie ervaren onderzoekers en hoogleraren met een uitmuntende track record op het gebied van onderzoek en wetenschappelijke integriteit. Ik vind deze vraag van u dan ook beledigend en insinuerend. Ik neem aan dat u dat doet omdat de resultaten u niet bevallen. Vermoedelijk zou u deze vraag niet stellen als de resultaten u meer aanspraken. Ik zou dan ook de wedervraag willen stellen of u als journalist wel waardevrij bent in uw werk?” Inmiddels heeft ze afstand van deze uitspraak genomen op haar weblog. “Terugkijkend is dit wel een afgang van mega-formaat.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd. “Stapel hangt, Vonk ontsnapt.”