Spring naar de content

Dood door schuld

Jeroen Muller, directeur van de Amsterdamse zorggigant Arkin, is niet vies van bezuinigen. Maar de besparing van tien miljoen euro die hij van het kabinet moet doorvoeren, gaat volgens hem mensenlevens kosten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zeshonderd miljoen euro moet er van dit kabinet in de geestelijke gezondheidszorg worden bezuinigd, en van alle kanten klinkt daarop kritiek. De overwegende reactie is dat de bezuinigingen te ver gaan en dat de gevolgen niet goed zijn doordacht. Deze maand kwamen nieuwe cijfers van het Centraal Plan Bureau naar buiten waaruit bleek dat de bezuinigingen vierduizend zorgverleners hun baan kost en dat door het korten op het zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) voor chronische zorgklanten 300 miljoen euro minder oplevert dan waarop het kabinet had gehoopt.
Het in Amsterdam gevestigde Arkin is een van de grootste organisaties in Nederland op het gebied van verslavingszorg en psychiatrie. Onder Arkin vallen instellingen als de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, de welbekende Jellinek-kliniek en Mentrum, dat zich met 22 vestigingen in de hoofdstad richt op mensen met langdurige, psychiatrische of verslavingsproblematiek. Het is een waar zorgconglomeraat; er werken zo’n vierduizend mensen, die  tienduizenden cliënten  behandelen in circa 1.250.000 consulten per jaar. Aan het hoofd van Arkin staat Jeroen Muller, voorzitter van de raad van bestuur.
Muller is opgeleid als klinisch psycholoog, beoefdende dat vak een aantal jaren en koos vervolgens voor de organisatorische kant. Binnen de beroepsgroep staat hij bekend als een groot voorstander van marktwerking, die best bereid is om te bezuinigen. Maar deze kabinetsplannen zitten hem ‘tot hier’.

De eerste bestuurder die volmondig ja zegt tegen bezuinigingen in zijn organisatie moet volgens mij nog geboren worden.
“Dan zou u weleens een primeur kunnen hebben want mijn standpunt is altijd geweest: wat moet, dat moet. Wij willen presteren als de beste Nederlandse ondernemingen, als Philips of KLM. Ook daar moet zo nu en dan worden bezuinigd, maar dan moet je het wel met enig inzicht doen, en ik geloof oprecht dat minister Schippers van Volksgezondheid totaal geen sjoege heeft van waar ze mee bezig is.”

Voor we verder gaan: u bent nu tegen bezuinigingen, maar u staat toch ook bekend als een groot voorstander van vrije marktwerking, met adagia als “Targets zijn er om te worden gehaald”, et cetera.
“Ja, inderdaad. Ik heb het altijd een goed idee gevonden als ook zorgaanbieders met elkaar concurreren om daardoor betere kwaliteit te leveren tegen lagere kosten.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen