Spring naar de content

Democraten verliezen Weiners zetel

Het district van Anthony Weiner is in handen gevallen van Republikeinen. Het drama voor Weiner, de Afgevaardigde die zich deze zomer genoodzaakt zag om af te treden na zijn sexting schandaal, is nu compleet. Maar de overwinning van Bob Turner op David Weprin wordt vooral ook gezien als de zoveelste optater voor President Obama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het zogeheten Negende District van New York City (delen van Brooklyn en Queens) is een traditioneel blauw bolwerk, twee derde van de inwoners is Democraat. De laatste Republikeinse Afgevaardigde heeft in 1923 zijn biezen moeten pakken. In 1998 heeft Anthony Weiner het stokje overgenomen van zijn mentor, de huidige Senator Chuck Schumer, en sindsdien heeft hij al die tijd NY9 vertegenwoordigd op Capitol Hill.

Vorig jaar november kreeg Weiner het voor het eerst enigszins moeilijk in de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden. Uiteindelijk won hij de race van dezelfde Bob Turner met gemak, maar helemaal gerust was hij niet, vooral ook omdat laatstgenoemde aardig wat dollars uit eigen kas te besteden had voor zijn campagne. Turner haalde uiteindelijk slechts 39% van de stemmen.

Maar eergisteren was het een nieuwe ronde, nieuwe kans voor Bob Turner. Met steun van de Tea Party, voormalig burgemeesters Ed Koch (Democraat!, Rudy Giuliani en mediamagnaat Donald Trump behaalde Turner een verpletterende overwinning op David Weprin (53 tegen 47%). Bob Turner is met zijn 70 jaar nu de oudste nieuwkomer in het Amerikaans Congres. De zakenman uit de mediawereld die onder meer Jerry Springer op tv bracht, is in elk geval wel heel wat aansprekender dan de vrij kleurloze carrièrepoliticus David Weprin (56), een Afgevaardigde voor de staat New York.

Onderwerpen als Israël (geen verschil), de Ground Zero moskee (Weprin was voor) en het homohuwelijk (Weprin stemde voor) passeerden de revue in het district waar veel orthodoxe Joden wonen. Maar de verkiezingen werden vooral gezien als een referendum over Obama en de aanpak van de economie. Weprin, zelf overigens orthodox Joods, werd vooral met Obama geassocieerd en dat werd zijn ondergang. De robocalls van Bill Clinton mochten niet baten en op de hulp van Team Obama campagnemedewerkers zat hij eigenlijk juist al helemaal niet te wachten.

De voorzitter van de Republican National Committee, Reince Priebus, laat er geen misverstand over bestaan. De winst van Turner is vooral slecht nieuws voor Obama, zo laat hij op zijn Twitter weten. Zijn vrouwelijke evenknie Debbie Wasserman-Schultz, voorzitter van de Democratic National Committee zoekt wanhopig naar een excuus maar slaagt daar niet in: “It’s a very difficult district for Democrats,” zegt ze. Hopelijk tegen beter weten in… Hier legt Turner het zelf uit aan FoxNews-darling Megyn Kelly: zijn race was niet echt tegen Weprin, maar tegen Obama.

Ook Weiners vriend Jon Stewart van The Daily Show deed een duit in het zakje: The Dong Goodbye.