Spring naar de content

Het OM moet Jorge Zorreguita gaan vervolgen, vinden twee advocaten.

Oorlogen zijn er, zoals bekend, in diverse soorten, maten, en smaken. Opvallend veel variaties haalden vorige week de voorpagina’s van onze kranten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dankzij de voormalige Waffen-SS’er Heinrich Boere, die tijdens de Duitse bezetting drie Nederlandse burgers vermoordde, was de Tweede Wereldoorlog weer even terug in het nieuws. Een arts die Boere op verzoek van de Duitse justitie onderzocht, oordeelde dat hij gezond genoeg is om zijn levenslange gevangenisstraf in de cel uit te zitten. Aangezien Boere later deze maand zijn negentigste verjaardag hoopt te vieren, betrof het nieuws met vooral symbolische waarde. Anderzijds: een land dat het zestig jaar geleden goed vond dat van de 154 naoorlogse doodvonnissen er slechts 39 werden voltrokken – ook Boere kreeg destijds gratie – verdient misschien niet beter.

Ook de Vuile Oorlog die tussen 1976 en 1983 woedde in Argentinië maakte een korte comeback. De advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter vroegen het team internationale misdrijven van het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen tegen prinses Maxima’s vader Jorge Zorreguieta, die destijds bewindsman voor landbouw was. De aangifte heeft betrekking op het laten verdwijnen van mensen, misdaden tegen de menselijkheid en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Justitie is door nieuwe Nederlandse wetgeving en een vorig jaar aangenomen verdrag inzake ‘gedwongen verdwijningen’ verplicht tot actie over te gaan, betoogden de advocaten. Tien jaar geleden werd een soortgelijke aangifte nog afgewezen wegens gebrek aan rechtsmacht.

Eveneens tien jaar geleden, op 11 september 2001, deed de Heilige Oorlog de Verenigde Staten aan en werden de Twin Towers en het Pentagon doelwit van de grootste terroristische aanslag ooit. De bijna drieduizend slachtoffers werden zondag wereldwijd herdacht; in ons land gebeurde dat in de Haagse Kloosterkerk. Originele journalistieke invalshoeken bleken in de aanloop naar de herdenking niet eenvoudig te vinden, en veel Nederlanders zullen zodoende alweer zijn vergeten waar ze waren toen ze voor het eerst door een camerateam werden overvallen met de vraag ‘Waar was u op 9/11?’


In Libië is het nog altijd te vroeg om met herdenken te beginnen, want in en bij Bani Walid werd afgelopen week volop gevochten. Raketwerpers en tanks van Kadhafi-strijders in de stad werden zaterdag bestookt door de NAVO, waarna troepen van de Libische Overgangsraad in gevecht raakten met Kadhafi-getrouwe sluipschutters. Het lijken de laatste loodjes.

Roelof Bouwman

Onderwerpen