Spring naar de content

Draaier van de week: CPB-criticus Plasterk opeens groot fan

Het begint zo langzamerhand een ritueel te worden: rechtse politieke partijen die het Centraal Planbureau (CPB) beschuldigen van linkse partijdigheid. De nieuwste aanleiding, zo meldt De Telegraaf vanochtend, zijn de CPB-doorrekeningen van de kabinetsplannen met het persoonsgebonden budget.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Volgens de rekenmeesters van het CPB zouden die plannen veel minder opleveren dan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) ons wil doen geloven. De CPB-berekeningen worden echter broddelwerk genoemd in coalitiekringen, waarbij ook opnieuw het verwijt klinkt dan het CPB, dat onder leiding staat van PvdA-prominent Coen Teulings, ‘partijdig’ zou zijn. Dit tot grote verontwaardiging van PvdA-woordvoerder Ronald Plasterk.

Zou het verwijt kloppen? Eigenlijk is die vraag helemaal niet zo interessant. Veel minder interessant in elk geval dan de vraag waarom het CPB toch zo’n rare taakopvatting heeft. Politici maken plannen, en het CPB zegt of ze acceptabel zijn – dat is nu zo’n beetje de werkwijze. Normaal zou het omgekeerde zijn: het CPB maakt plannen, en dan bepalen politici wat wenselijk en acceptabel is. Want als het planbureau zo goed weet wat er wel en niet deugt aan de plannen van anderen, dan moet het toch ook mogelijk zijn om zelf een Plan te maken? Daar staat die P toch voor?

Misschien begint u nu te vermoeden dat u bovenstaande vier zinnen al eens eerder heeft gelezen. Dat zou heel goed kunnen kloppen. Want de huidige financieel woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie noteerde ze [[popup file=”2011-09/schermafbeelding-2011-09-19-om-13.35.49.png” description=”op 11 april 2003 in zijn wekelijkse Volkskrant-column” align=”inline” ]]. Voor fundamentele kritiek op het CPB moet u derhalve bij de linkse Ronald Plasterk zijn, en niet bij ons rechtse kabinet. Waarvan akte.