Spring naar de content

Google+ opent deuren voor iedereen; ligt nog steeds straatlengte achter op Facebook

Na drie maanden waarin je alleen op uitnodiging van de ‘nieuwe Facebook’ gebruik kon maken, is Google+ nu openbaar voor iedereen. Aanvankelijk werd er veel discussie gevoerd over de voors en tegens van Google’s antwoord op Facebook maar langzamerhand leek Google+ in de vergetelheid te raken. Een hedendaagse ‘ghost town‘.Tijd dus om de poorten wijd open te gooien. De welkomswoorden van het Google+ team spreken boekdelen: “Maak je geen zorgen, het wordt erg leuk!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Als Google+ echt zo leuk is als de makers doen geloven hadden ze die opmerking nooit hoeven plaatsen. Het lijkt meer een voorzichtig excuus. Zo van: jongens, we weten dat we pas net zijn begonnen, dat niemand nog een account heeft en dat Facebook veel meer mogelijkheden heeft, maar hou vol!

Een eerste blik op Google+ leert dat het een typisch Googleproduct is. Simpel en overzichtelijk, zoals we van de zoekmachinemonopolist gewend zijn. De vriendenkringen werken soepel, veel eenvoudiger dan de ‘smart lists’ waarmee Facebook onlangs kwam. Daar moet wel bij gezegd worden dat bij Facebook vriendenkringen samengesteld moeten worden uit een bestaande lijst, terwijl bij Google+ al vanaf het begin iemand ingedeeld kan worden. Echte voordelen van de vriendenkringen, bijvoorbeeld over de privacy van gegevens, kunnen nog niet echt in kaart worden gebracht wegens het kleine aantal profielen. Pas als Google+ echt op stoom is kan daarover een redelijke vergelijking met Facebook worden gemaakt.

Wat valt verder op aan Google+? Sites en links delen gaat via zogenaamde ‘plus1’s’, maar tot nu toe is die optie slechts bij enkele sociale contacten te zien. Heeft dat te maken met de privacyinstellingen? Het wordt nergens uitgelegd.

‘Hangouts’ ziet er inderdaad gelikt uit, maar voor één-op-één gesprekken op de webcam hebben we al het razendpopulaire Skype. Hangouts biedt de mogelijkheid om met meer personen te videochatten, maar alleen in het bedrijfsleven komt deze functie echt van pas. Bovendien, om het dataverkeer van meerdere webcams te verwerken is een redelijk sterke computer en stabiele internetverbinding nodig. In bepaalde, vooruitlopende gebieden geen probleem, maar dus niet voor iedereen en overal weggelegd.

Vervolgens willen we ook wat sociale contacten, toch het raison d’être van een social network. Er zijn nauwelijks vrienden die al Google+ hebben dus moeten oude kennissen maar toegevoegd worden. Dat zijn diezelfde kennissen die je op Facebook liever wil ontvrienden, maar nooit durft. Waarom zou je ze nu opeens wel weer willen? Bovendien staan in de lijst met mogelijke kennissen heel veel personen die totale vreemdelingen zijn. Na enig speurwerk blijken dat weer de vrienden van vrienden te zijn. Google+ zadelt ons dus op met het valse gevoel dat veel mensen accounts hebben..

Schokkerige Angry Birds
Bij het klikken op games volgt een jubelmomentje. We kunnen Angry Birds spelen, en nog in teamverband ook! Maar al snel blijkt Angry Birds op Google+ schokkerig en slecht bespeelbaar. Zo slecht zelfs dat het rode vogeltje niet eens te zien is als het door de lucht vliegt. Hier had Google+ al voor gewaarschuwd: sommige onderdelen zijn nog in de betaversie en werken dus nog niet altijd naar behoren. Bah, snel sluiten die hap.

Google+ is over het algemeen no-nonsense, en daar ligt de kracht van het netwerk. Voor mensen die Facebook te uitgebreid vinden en geen poespas willen is Google+ een uitkomst. In de toekomst, want dan moeten eerst alle sociale contacten naast een Facebookaccount ook een Google+ aanmaken. Of dat gebeurt valt te betwijfelen. Het bijhouden van meerdere sociale netwerken is vervelend, dubbel werk, zo blijkt uit de teloorgang van Hyves en MySpace. Niemand kan en wil meerdere sociale netwerken onderhouden, en Facebook heeft simpelweg de markt in zijn eentje verzadigd.

Als alle bestaande Googletoepassingen ooit volledig worden geïntegreerd zou Google+ hét startpunt van alle internetactiviteiten kunnen worden. Zoekmachine, browser, kaartenbak en vriendennetwerk in één, begrijpelijk dat Facebook binnen no-time een antwoord klaar moest hebben. Maar met de aangescherpte privacyregels, de gejatte vriendenkringen van Google+  en simpelweg de miljoenen actieve accounts blijft Facebook voorlopig een straatlengte voorliggen op Google+.

<object id=”ch6611967″ type=”application/x-shockwave-flash” data=”http://5.static.collegehumor.cvcdn.com/moogaloop/moogaloop.swf?clip_id=6611967&amp;use_node_id=true&amp;fullscreen=1″ width=”470″ height=”288″><param name=”allowfullscreen” value=”true”/><param name=”wmode” value=”transparent”/><param name=”allowScriptAccess” value=”always”/><param name=”movie” quality=”best” value=”http://5.static.collegehumor.cvcdn.com/moogaloop/moogaloop.swf?clip_id=6611967&amp;use_node_id=true&amp;fullscreen=1″/><embed src=”http://5.static.collegehumor.cvcdn.com/moogaloop/moogaloop.swf?clip_id=6611967&amp;use_node_id=true&amp;fullscreen=1″ type=”application/x-shockwave-flash” wmode=”transparent” width=”470″ height=”288″ allowScriptAccess=”always”></embed></object>

Onderwerpen