Spring naar de content

Ex-files

Steef 1, Rob, Steef 2, Rens, Wouter, Rick (ai), Ollie, Michiel, Nick (mmm), Michiel, Flip, Flop, Joep (bleh), Arnaud, Joost (oh), Joris. Mijn exen. Of in ieder geval de liefdes met wie ik op zijn minst een tijdje heb gezoend. Met de jaren evolueerde de liefdesdiepgang. Maar verder dan de steeds teugkerende, soms snel achter elkaar terugkerende kwesties ‘DIT IS HEM! O nee, toch niet…’ ben ik niet gekomen. ‘Tot de dood ons scheidt’ heeft het ergens in de twintigste eeuw verloren van onze hang naar diversiteit, ons vermeende recht op het ultieme geluk, of wellicht ons gemakzuchtige opgeven. En met seriële monogamie als relatievorm du jour – een op de twee huwelijken strandt, voor samenwonende stellen is kans op mislukking nog groter – stuiten we nogal eens op het staartje der liefde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat mij opviel als de objecten van mijn affectie mij dumpten, was dat ze er weinig bedreven in waren, de zaak volbrachten met veel omtrekkende bewegingen. Zo moest ik het bijvoorbeeld een keer doen met een briefje onder mijn ruitenwisser, geschreven op, jawel, een oude parkeerbon. Een andere keer ging het met talloze omslachtige sms’jes die neerkwamen op: ik heb het de komende honderd jaar nogal druk, misschien dat we elkaar daarna nog eens zien. Weer een andere keer belde ik na een vakantie naar het studentenhuis van mijn vlam en kreeg ik te horen: “Pietje? Die is bij zijn nieuwe vriendin Marietje.”

Greg Behrendt, schrijver van de New York Times-bestseller He’s Just Not That Into You – The No-excuses Truth to Understanding Guys zegt het volgende: “Wij mannen worden liever vertrapt door een kudde brandende olifanten dan dat we tegen je zeggen dat je het niet (meer) bent voor ons. We zijn er vrij zeker van dat je ons, of jezelf, of allebei, zult vermoorden – of nog erger, dat je gaat huilen en tegen ons schreeuwt.” Ik denk dat Greg een punt heeft.

In de VS hebben ze het antwoord op zulke toestanden: de scheidings- of dumpring. Er bestaan zelfs al juweliers die gespecialiseerd zijn in het sieraad – voor om de middelvinger, naar ik aanneem. Het is de kers op de taart onder de vele symbolen waarmee de moderne overgangsrite van het uit elkaar gaan kan worden gemarkeerd: voodoopoppetjes van je ex, trouwringdoodskistjes (weddingringcoffin.com),scheidingsfeestjes (divorcepartyplanner.com) en break up-moons (reisjes om je verbroken relatie te vieren). Fameus is inmiddels de divorce ring van Spritzer & Fuhrmann: 18 karaats goud, met diamanten die een hart doormidden splijten. Voor 3200 dollar ben je als man van al het dumpgedoe af. Zeg het met edelmetaal!


De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik zelf ooit iemand heb gedumpt via een mail, ook eens door onaangekondigd op wereldreis te vertrekken en o ja, ook nog eens door middel van een taart met opschrift. Misschien is zo’n ring vooral wat voor mij.