Frank Lammers

Ernest Marx 23 sep 2011 Leven

Frank Lammers (Mierlo, 1972) is acteur. Hij is nu te zien in de films De president en De bende van Oss, die deze week het Nederlands Film Festival opent.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Prettig gespannen. Ik heb net vijf weken vakantie gehad en het seizoen begint weer. Dat is altijd even wennen. Er komen twee premières aan en ik moet nog een toneelstuk instuderen. Na zo lang niks doen kriebelt het, anderzijds zie ik ertegen op.

Wie zijn uw helden?

Naast mijn ouders zijn dat vooral voetballers en schrijvers. Bij voorkeur types die hun nek durven uitsteken en hun mening durven te verkondigen. Ik denk in eerste instantie aan Romário, Herman Hesse en Michel Houellebecq, maar ook aan acteur Javier Bardem.

Aan wie ergert u zich?

Momenteel aan zo’n beetje iedereen in de regering. Men spreekt zich nog wel uit, maar is niet meer eerlijk. De hele PVV kun je natuur-lijk zo wegzetten. Kwalijker vind ik dat mensen van het CDA en de VVD hun ziel verkwanselen voor een beetje macht.

Wat is uw grootste ondeugd?

Gaat je geen zak aan.

Lijkt u op uw moeder?

Ja. We zijn allebei erg emotionele types. Als ik drie dagen bij haar op bezoek ben geweest, moet ze bij mijn vertrek altijd huilen. Zelf doe ik dat niet, maar ik weet zeker dat het mij later ook gebeurt met mijn eigen kinderen.

Hoe ontspant u zich?

Bij voorkeur voetbal kijken en spelletjes doen als pokeren of klaverjassen.

Bent u aantrekkelijk?

Dat denk ik wel. Maar niet op de meest gangbare manier. Ik ben geen covermodel en moet het vooral van mijn uitstraling hebben. Ik ben een gedreven mens, en ik denk dat dat voor anderen aantrekkelijk is.

Bent u monogaam?

Ik doe mijn best, dus ja.

Wat is uw grootste angst?


Dat heeft alles met mijn kinderen te maken. Ze zijn nu zes en elf. Ik was vroeger nergens bang voor en reed gerust met 190 kilometer per uur op een motor door de regen. Dat is voorgoed voorbij.

Wat is uw definitie van geluk?

Het belangrijkst is dat er steeds iets nieuws in het verschiet ligt. Ik zou moeilijk kunnen leven met een voorspelbaar bestaan. Ik wil niet weten wat er komen gaat en doe ook niet aan carrièreplanning.

Waar schaamt u zich voor?

Dat ik soms tekortschiet. Bijvoorbeeld wanneer ik korzelig ben tegen mijn kinderen of mijn vrouw. Ik kan in het algemeen niet zo goed tegen tekortschieten.

Lijkt u op uw vrienden?

Zoals baasjes hondjes uitzoeken die op hen lijken, denk ik dat je ook vrienden kiest die dicht bij jezelf staan. Ik zoek naar eerlijke, gedreven en getalenteerde mensen. Dat hoeven niet per se acteurs te zijn. Een van mijn beste vrienden is chirurg.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Vorige week tijdens het kijken naar E.T.

Hoe moedig bent u?

Op mijn zestiende ging ik naar de bekerfinale PSV-Vitesse en werd met mijn beste vriend in elkaar geslagen door Feyenoordhooligans. Hij lag op de grond en werd geschopt door vijf man. Ik kon niks doen en ben weggerend. Sindsdien is van mijn oorspronkelijke gedachte – dat ik de moedigste man op aarde ben – weinig over.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders heb ik een algehele mentaliteit meegekregen: je best doen, doorzetten en niet te veel zeuren.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Eerlijkheid, onbevangenheid en onbevooroordeeldheid.


Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Zachtheid, tederheid en zorgzaamheid. Zoals de natuur het bedoeld heeft.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Heb ik niet. Het interesseert me helemaal niks. Ik koop eigenlijk nooit iets voor mezelf. Komt niet eens bij me op. Mijn vrouw koopt daarentegen juist heel veel.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Iets minder lui zijn. Wanneer ik teksten moet leren, stel ik dat vaak tot het laatste moment uit. Ik vind mezelf soms nog steeds niet gedreven genoeg in mijn voorbereidingen. Ik zou ook best harder kunnen trainen zodat ik minder dik opsta dan nu het geval is.

Gelooft u in God?

Ingegeven door mijn katholieke opvoeding moest ik op mijn dertiende zeggen: “Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote, grote schuld.” Terwijl ik echt helemaal niks had gedaan. Toen ben ik afgehaakt. Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik toch een hoop mensen om me heen verzameld heb die ik mijn vrienden mag noemen. Volgens mij is dat het enige waar het echt om draait.

Wat is uw grootste mislukking?

De meeuw, van Tsjechov. Ik begrijp dat stuk nog steeds niet, dus ik kon het eigenlijk ook niet spelen. Mijn excuses aan de mensen die het hebben gezien.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik liet vroeger mensen pesten. Dan zei ik tegen klasgenootjes: kom we gaan hém pesten! En dan ging ik zelf achter een boom staan toekijken.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Ik voel me sterk genoeg om iedereen onder ogen te komen.

Wat is de beste plek om te wonen?


Pal aan zee in een warm land. Want om nu Amsterdam te noemen, daar ben ik te veel Brabander voor.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door optimistisch te zijn. Maar dat werkt niet voor de volle honderd procent.

Wat is uw devies?

De weg is bijna altijd mooi dan het doel.

Volgende week: Jandino Asporaat

Reageer op artikel:
Frank Lammers
Sluiten