Spring naar de content

Op straat

Ons blad lag vorige week net in de kiosk toen PvdA-Kamerlid Diederik Samsom in NRC Handelsblad vertelde dat hij al een jaar lang als straatcoach meeliep in moeilijke Amsterdamse buurten. Zijn conclusies waren niet mals. Als ik het mag samenvatten: er is de afgelopen jaren veel energie gestoken door buurtwerkers, politie en anderen in de aanpak van ontsporende Marokkaanse straatjeugd, maar het is allemaal te soft en te vrijblijvend geweest. Ik meen zelfs dat ik een verdekte oproep tot een corrigerende tik heb gelezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Je zou kunnen zeggen dat het droevig is dat een Kamerlid zelf de straat op moet om conclusies te trekken die anderen al veel eerder hebben getrokken. Maar je kunt ook tevreden constateren dat het fijn is dat die conclusie in ieder geval weer iets breder wordt gedeeld.

Het was mooi toeval dat net die week in HP/De Tijd een reportage stond waarin onze redacteur Boudewijn Geels het allemaal nog eens op een rijtje zette voor mensen die niet als Samsom zelf de straat op waren gegaan.

Lof overigens voor het Kamerlid, die liet zien dat een politicus niet alleen in de vergaderzaal het verschil moet maken. En om het bruggetje naar de HP van deze week te maken: jammer dat de generatie van ambitieuze PvdA-politici die hij vertegenwoordigt, waarschijnlijk nooit aan de bak zal komen (zie pagina 16).

En dan nog iets. De interviewrubriek ‘Aan tafel’ staat deze week niet in het blad. Het was de beurt aan Paul Haenen, die ik persoonlijk beschouw als een van de beste interviewers van Nederland en met wiens bijdragen wij de afgelopen maanden dan ook enorm blij waren.

Maar Paul heeft het, zo blijkt nu, toch te druk met zijn eigen theater, het schrijven van toneelstukken en sinds kort ook weer het maken van televisie, om in een ritme van elke twee weken een interview voor ons blad te kunnen doen. Daarom hebben we afgesproken dat hij voor HP/De Tijd interviews blijft maken, maar in een iets minder strak ritme. Omdat ik de rubriek ‘Aan tafel’ wel wil behouden, hebben we een vervanger voor Paul gezocht – en gevonden. Max Westerman, bij u wellicht bekend als Amerika-correspondent voor RTL Nieuws en documentairemaker, maar die ook al een heel schrijvend leven achter zich heeft (Newsweek, NRC, Elsevier) gaat Pauls plaats innemen. Daar zijn we natuurlijk ook weer heel blij mee. Binnenkort vindt u zijn eerste bijdrage in HP/De Tijd.


[email protected]

@FrankPoorthuis