Spring naar de content

Wilders heeft gelijk: Rutte was verkeerd ingelicht over de ‘islamitische aap’

Geert Wilders had gisteren gewoon gelijk: zijn collega Raymond de Roon zei onlangs bij het Vragenuurtje niet letterlijk ‘premier Erdogan is een aap’, zoals premier Rutte dacht. Het is onvoorstelbaar dat de premier kennelijk door een van zijn ambtenaren of adviseurs, want hij was er zelf niet bij, hierover verkeerd is ingelicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Het ging zo, gisteren in het debat:
Wilders: “Het was Pechtold die zei: een islamitische aap. Het was mijn collega die zei: daar komt de islamitische aap uit de mouw. En hij heet… inderdaad. Maar dat is beeldspraak.”
Rutte: “Maar dat is dan toch zo.”
Wilders: “Dat is de beeldspraak.”
Rutte: “Ach.”
Wilders: “Ja, wat ach? Doe eens normaal man.”
Rutte: “Doe eens normaal man? Doe lekker zelf normaal. Tsjongejonge.”
Wilders: “Lezen voordat u wat zegt.”
Rutte: “Ik zou zeggen: doet u zelf eens normaal, meneer Wilders. Je kunt toch niet praten over de premier van Turkije als een islamitische aap. Dat is toch een idiote uitspraak.”

Dat is inderdaad een idiote en zelfs schadelijke uitspraak, als Van Roon dat zo had gedaan. Maar dat is dus niet zo. Nogmaals: Rutte zat ernaast, maar Wilders gaat tenslotte ook in de fout door te zeggen: ‘doe eens normaal man’. Dat zeg je niet tegen de premier van dit land, tegen je coalitiegenoot, tegen je voormalige stagiair waarvan jij destijds als VVD-Kamerlid de persoonlijke mentor bent geweest. Het is die onbesuisdheid waarvan je zou denken dat Wilders die inmiddels, en zeker als medeverantwoordelijke van een kabinet, onder controle had gekregen. Niet dus.

Vreemd blijft wel dat Rutte na dik zes uur aan het woord en louter pratend over de inhoud van zijn beleid, ineens met dit voorbeeld aan kwam zetten. Daar was geen enkele aanleiding voor. Het was een ‘brisantgranaat’, zoals Felix Rottenberg het omschreef, die uit het niets in de Kamer werd gegooid.

Vreemd, of opzet? Van de adviseur of ambtenaar in kwestie, die zijn baas dus verkeerd informeerde, wetend dat Rutte het onvermijdelijk publiekelijk zou moeten opnemen voor zijn Turkse ambtgenoot en er aldus een zoveelste relletje zou ontstaan. Iemand heeft wat uit te leggen vandaag op het Torentje.

Onderwerpen