Spring naar de content

Ga naar buiten, trek eropuit, lang leve het licht

Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren over de aanstaande promotie van Ritsaert Lieverse, verbonden aan de Universiteit Maastricht, op de effecten van lichttherapie bij zestig-plussers met een ‘gewone’, niet seizoensgebonden depressie. Zijn conclusie: lichttherapie, een probaat middel tegen winterdepressies kan, mits medisch begeleid, een veilige en goedkope behandeling met weinig bijwerkingen zijn tegen depressies in het algemeen. De lamp die voor lichttherapie wordt gebruikt, kost tussen de tweehonderd en driehonderd euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik weet een veel goedkoper alternatief: ga deze week naar buiten, trek erop uit en laaf je aan het licht van de Indian Summer die we volgens het KNMI tot en met dit weekeinde krijgen. Zondag heb ik voor het eerst dit seizoen gezwommen in de Noordzee. Kort weliswaar, want het water was ijskoud en net dragelijk. Ik was een van de weinige badgasten die zich in het water waagde, maar het bezorgde me een gelukzalig moment. Staande tot mijn middel, het tintelende water klotsend tegen me aan, keek ik uit over de onmetelijkheid van zee en lucht. De stilte, de warme lucht die in mijn gezicht blies, in de verte zag ik een wit zeiltje. Ik voelde me heel klein en rijk tegelijk.

Bedankt zomer, die nooit een zomer werd natuurlijk, maar toch bedankt.

En laat die herfst maar komen. Ik ben klaar voor de bladeren, voor de korte dagen, de paddestoelen en voor de Champions League waarvan we weer lekker veel wedstrijden te zien krijgen.

Zaterdag aanstaande organiseren ze in mijn straat nog een laatste barbecue, om afscheid te nemen van het seizoen en het nieuwe te verwelkomen. We drinken veel bier en wijn, gaan daarna lekker naar binnen en om acht uur kijken we allemaal nog een keer naar buiten, naar het laatste licht.

De therapielamp kan de glasbak in.

Onderwerpen