Spring naar de content

Hoe Leiden zijn eigen slimheid bewijst

Na het hele gedoe over wat de immigratie en bezuinigingen op de cultuursector Nederland kosten, pakt de Universiteit Leiden het slim aan. ‘Nieuwsgierig’ naar haar opbrengst, bracht ze de economische impact van eigen onderzoek en kennisexploitatie voor ons in kaart. En, hoe onverwacht: er komt maar liefst vier zoveel uit als er in gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Ruim 337 miljoen besteedde de Leidsche universiteit in 2010 aan onderzoek. Dat is misschien veel geld, maar daar krijgen we ook wat voor terug, menen de onderzoekers. Namelijk een bruto toegevoegde waarde van 1,3 miljard die we onder meer terugzien in banen, congresbezoek en investeringen in de infrastructuur van de stad. En dan hebben ze de economische toegevoegde waarde van het onderwijs zelf nog niet eens meegerekend.

Maar, zo waarschuwt de samenvattende conclusie handig: ‘het vermogen van de Universiteit Leiden en het LUMC om positieve scenario’s te verwezenlijken is afhankelijk van toekomstige (nationale) beslissingen op het gebied van investeringen op deze twee onderdelen’. Dat kan vast goed gebruikt worden als input voor de behandeling van de onderwijsbegroting eind november.