Spring naar de content

VVD heeft het moeilijk met Albayrak-gate

De problemen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) beginnen langzamerhand terug te slaan op de partij van de op non-actief gezette bestuursvoorzitter Nurten Albayrak (VVD). De voorzitter van de Raad van Toezicht van het COA is namelijk VVD-prominent Loek Hermans, tevens voorzitter van de liberale senaatsfractie. En laat hij nou net een onderzoek gelast hebben naar de kwestie. ‘De slager keurt zijn eigen vlees’, klinkt het in de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

PVV, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen namelijk dat óók de rol van de Raad van Toezicht onderzocht wordt. Harde kritiek in de kolommen van dagblad De Pers vandaag. “Uit de Raad van Toezicht moeten mensen, daar moet een frisse wind waaien”, zegt PvdA-Kamerlid Hans Spekman. Hij krijgt bijval van gedoogpartner van dit kabinet PVV’er Sietse Fritsma. “Een minister moet niet weglopen voor de vraag wie verantwoordelijk is. Als de Raad van Toezicht iets te verwijten valt, moeten we daar niet omheen draaien.” Ook VVD-senator Anne-Wil Duthler zit in dezelfde Raad van Toezicht.

Niet geheel onverwacht maar wel enigzins doorzichtig zegt de Tweede Kamerfractie van de VVD geen problemen met de opzet van het onderzoek te hebben, aldus Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen vanmiddag tegen Nu.nl: Toch houdt ze een slag om de arm: Als een meerderheid van de Kamer een ander onderzoek wil zal de VVD hier niet tegen zijn. De woordvoerder van Leers laat weten dat een onafhankelijk onderzoek in gang is gezet en dat de minister afwacht waar de Kamer mee komt.

Albayrak werd gisteren door het COA op non-actief gezet. Eerder deze maand meldden klokkenluiders van het COA zich bij de NOS. De VVD’ster werd door haar collega’s een ‘despoot’ en ‘zonnekoningin’ genoemd.
Vorige week verlaagde minister Leers nog het salaris van Albayrak tot de balkenendenorm van 188.000 euro. Daarvoor had ze een salaris van 273.000 euro op jaarbasis. (Foto: COA)