Spring naar de content

Funked-up

‘Give her some funked-up muzak, she treats you nice.’ Terwijl ik naar het titelstuk van Angel Dance luister, schiet me die regel uit Steely Dans FM te binnen. Geen compliment, dat moge duidelijk zijn, maar ook geen kwade bedoeling: het gebeurde gewoon. De engelenkoren die Karel Boehlee uit zijn synths perst, de bijna sentimentalistische emoties die Toon Roos aan zijn sopraansax ontlokt: het is jammer dat juist op de vlag die de lading moet dekken een straatschoffie met een traan op zijn wang staat afgebeeld. Toch is Toon Roos een van de grote saxofonisten van de generatie die na bebopreuzen als Rudy Brink, Harry Verbeke of Herman

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Schoonderwalt kwam. Een man met een internationale reputatie, die zó groot is dat – toeval bestaat niet – Steely Dan hem een paar jaar geleden verzocht om het voorprogramma tijdens hun Europese tournee te verzorgen. Het is dan ook maar goed dat Angel Dance de lading van het album niet helemaal dekt. Op de soulvolle openingstrack Keep it Going en het zwierige Obama Song tapt de band bijvoorbeeld – op de groove van de immer swingende drumpartijen van Peter Erskine – uit een heel ander vaatje. En ook de superbe bassist Hein van de Geyn voorkomt met strakke hand dat dit album afzakt naar het niveau van liftmuziek.

In de bonus-dvd legt Roos uit dat hij naarmate hij ouder wordt steeds meer waarde aan het gevoel is gaan hechten. Daardoor, vrezen wij, scheert hij soms nét iets te rakelings langs de grens met de funked-up muzak waar niemand op zit te wachten. En dat is jammer van zo veel talent.

Trade con bold italic>Ruud Meijer

Superheavy (-) – Superheavy

21 (1) – Adele

Keep You Close (-) – dEUS

I’m With You (3) – Red Hot Chili Peppers

Nothing But the Beat (4) – David Guetta

Making Mirrors (-) – Gotye

Sweeter (-) – Gavin DeGraw

You Can’t Teach an Old Dog New Tricks (10) – Seasick Steve

Heritage (-) – Opeth

Liverpool Rain (re) – Racoon