Spring naar de content

Jandino Asporaat

Jandino Asporaat (Willemstad, 1981) is stand-up comedian en presentator. Hij toert door het land met zijn derde theatervoorstelling Laat ze maar komen. Intro credit auteur>door ernest marx, foto jos lammers Intro credit auteur>

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Heel goed. De komende drie maanden zit ik propvol met theater- en televisieprojecten. Dat geeft me enorme energie. Als ik niet aan het werk ben, word ik meestal ziek. Ik dender altijd maar door en als ik mijn lichaam de kans geef om op adem te komen, komt alles eruit en word ik grieperig of raak ik vermoeid.

Wie zijn uw helden?

Mijn moeder. Zij heeft mij en mijn broertjes in haar eentje opgevoed omdat mijn vader andere keuzes in zijn leven maakte. Binnen mijn vakgebied is Chris Rock een held.

Aan wie ergert u zich?

Aan domme mensen die een oordeel vellen zonder zich te hebben geïnformeerd.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik me alleen voel. Ik heb vrienden die in hun eentje grote wereldreizen maken. Dat zou ik nooit kunnen. Ik wil altijd het gevoel hebben dat ik op een van mijn naasten kan terugvallen.

Wat zijn uw dagdromen?

Op dit moment ben ik erg benieuwd hoe mijn tuin eruit gaat zien. Daar zijn nu hoveniers in aan het werk. Ik droom er ook van om later mijn eigen productiebedrijf te hebben en de nieuwe Joop van den Ende te worden.

Bidt u weleens?

Meerdere malen per dag. In de auto, voor en na optredens, en ik voer ook tussendoor nog zomaar kleine gesprekjes met God. Ik zie hem eerder als een vriend dan als een almachtige vader.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Mijn oma was een medium. Mensen bezochten haar op Curaçao omdat ze met de doden kon praten. Ze rookte ook sigaren waarmee ze de toekomst kon voorspellen. Ik heb daar zelf nooit iets concreets van ervaren, maar ik geloof wel dat het bestaat.


Bent u aantrekkelijk?

Ja. We waren vroeger erg arm. Ik droeg kleding van de markt of van de Wibra en mijn bril werd bij elkaar gehouden door plakbandjes. Ideaal pestmateriaal. Toch was ik het populairste jongetje van de klas omdat ik oprecht en trouw aan mezelf was. Dat is nog steeds een van mijn kwaliteiten.

Bent u monogaam?

Ik ben zestien jaar samen met Shirley en we hebben een zoon van zes maanden. Ik geloof erg in monogamie.

Lijkt u op uw moeder?

Ja. Ze sloeg ons nooit, maar ze pijnigde wel onze trommelvliezen. Ze kan een erg harde stem opzetten. Zelf heb ik dat door mijn vriendin een beetje afgeleerd. Verder weet ook mijn moeder van aanpakken. Een verschil is dat zij vrij rustig en soms zelfs timide kan zijn.

Wat is uw definitie van geluk?

Met trots en tevredenheid jezelf in de spiegel kunnen aankijken.

Lijkt u op uw vrienden?

Mijn beste vriend ken ik sinds de middelbare school. We zijn allebei erg zorgzame jongens en we lachen om dezelfde grappen. Hij is ook net vader geworden.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Mijn kop vind ik goed en karakteristiek, maar ik zou best een lichaam als Brad Pitt willen. Ik ben te lui om daarvoor naar een sportschool te gaan.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vriendin of mijn moeder. Om problemen te voorkomen, laat ik dat liever in het midden.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik ben erg slordig en functioneer het best in chaos.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Mijn vriendin heeft me geleerd dat het goed is om soms even niet te hollen. Kijk de situatie even aan en denk na voordat je iets doet.


Wanneer was u het gelukkigst?

Tijdens mijn jeugd op Curaçao vanwege het enorme gevoel van vrijheid. Daar heb ik tot mijn tiende gewoond.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Verantwoordelijkheidsgevoel.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Zorgzaamheid en zelfstandigheid.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn vleugel. Maar ik ben geen goede pianist. Ik vind nog net de juiste tonen, zodat ik anderen kan uitleggen wat ze moeten spelen. Op die manier schrijf ik mijn liedjes voor het theater.

Wat is uw grootste prestatie?

Het maken en opvoeden van mijn kind. Ik lees hem al elke avond voor. Misschien begrijpt hij er nog weinig van, maar voor mijn gevoel ben ik al heel vaderlijk bezig.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik ben op Curaçao eens een project begonnen met mijn broer. We zouden een huis bouwen voor de verkoop. De economische tijden veranderden en het liep mis. Daar heb ik veel geld mee verloren.

Hoe ontspant u zich?

Daar ben ik slecht in. Het is meestal druk in mijn hoofd en ik kan moeilijk de knop omzetten. Soms ga ik naar een massagesalon.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Er kwam eens een mevrouw naar mijn show die zei dat ze eigenlijk helemaal niet had willen komen, omdat ik haar vroeger gepest zou hebben door te zeggen dat ze dikke billen had. Maar ik wist van niks.

Wat is de beste plek om te wonen?

Waar ik me thuis voel. Dat hoeft niet per se Rotterdam of Curaçao te zijn.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Je moet daar niet op gefocust zijn. Dan sta je je eigen geluk in de weg. Ik laat me liever verrassen door de dood dan dat ik me daar angstvallig mee bezighoud.


Wat is uw devies?

Wil je ergens snel komen, loop dan alleen. Wil je ver komen, loop dan samen.

Volgende week: Robert Kranenborg