Nóg een papaboek

wpk-admin 30 sep 2011 Leven

Journalist Lars Anderson is vader geworden en daarom heeft hij een boek geschreven: Sterke vaders – Hoe overleef ik het vaderschap. Héél anders dan de andere vaderboeken die er al zijn, zo lezen we in de inleiding: ‘Serieuzer dan de doorsnee onderbroekenlolverhalen.’ Het ligt binnenkort in de winkel en past daarmee helemaal in een nieuwe trend: papaverhalen.

Opvoedboeken waren eerst gericht op vrouwen met Daphne Deckers aan het roer als bestsellermoeder. Maar aankomende vaders of onlangs met het vaderschap geconfronteerde mannen kunnen hun hart inmiddels ophalen bij Kluun (Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!), Filemon Wesselink (Ik, papa) of de bestseller van acteur Bastiaan Ragas (Maar je krijgt er heel veel voor terug). Oud NRC-chef Hans Nijenhuis was in 2005 een van de eersten met het papaboek Man van beroep. Daarnaast kunnen we te rade gaan bij het bekende Vaderschap voor dummies.

We stellen ons ontredderde vaders à la Wouter Bos voor die zich moe van een drukke papadag op de bank nestelen en hun hart ophalen bij het lezen van wat hun lotgenoten opvoedkundig hebben meegemaakt. (En als ze geen genoeg krijgen van al die anekdotes: deze week starten de try-outs van Kluuns Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! – De musical, waarin Bastiaan Ragas dan weer de hoofdrol speelt.)

Ontwikkelingspsycholoog en columnist van Mama Magazine Steven Pont: “Vroeger hielden vrouwen zich met opvoeding bezig en gingen mannen naar het werk. Dat waren gescheiden werelden. Inmiddels lopen ze door elkaar: vrouwen hebben een carrière en mannen bemoeien zich meer met de tere kinderziel. Hoewel mannen hun eigen rol hebben in de opvoeding en het kind voorbereiden op de harde buitenwereld waar een vrouw juist zacht is, wordt het over het algemeen wel meer gewaardeerd dat ze hun emoties uiten. Die boeken passen daarbij.”

Pont is zelf ook vader: zijn oudste kind is negen. Ziet hij het als een groot gemis dat deze boeken er nog niet waren toen hij zich op het vaderschap voorbereidde? “Nee hoor. Het is net als met kou. Daar kun je bladzijden vol over lezen, maar je weet pas echt wat kou is als je het hebt gevoeld en hebt ervaren. Dit soort boeken valt denk ik meer in de categorie cadeaus: er zitten zes maanden tussen het bekendmaken van de zwangerschap en de bevalling, en mensen moeten dan toch iets aan de aanstaande vader geven. Zo’n boekje is dan een optie.” IvW

Reageer op artikel:
Nóg een papaboek
Sluiten