Spring naar de content

Caféverbod voor Brabantse VVD-burgemeester

Burgemeesters liggen onder vuur de laatste tijd, zoveel is duidelijk. Het geval Wolfsen (shredden) in Utrecht, de affaire Cornelissen (Ghanees vakantiehuis) in Gouda en de kwestie Verver (machtsmisbruik and then some) in Schiedam. Aan dit rijtje kunnen we nu ook de Bladelse (Noord-Brabant) VVD-burgemeester Boy Swachten toevoegen. Hij kreeg ruzie met een kroegbaas over een biertje van 2,10 euro, schreef er een column over en is nu niet meer welkom in het café.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Vorige maand maakte Swachten een fietstochtje met wat vrienden en besloot de dorst te lessen in café ’t Drieske in het nabijgelegen Hulsel. De burgemeester (geboren in Limburg) lustte wel een sjoeske. Een Limburgs gebruik, een pilsje met een bodempje bruin bier. Vervolgens ontstond een discussie over het betalen van het flesje bruin bier, ter waarde van 2,10 euro. Uitbater Willem Elsinga bracht twee drankjes in rekening en daar was de burgemeester het duidelijk niet mee eens.

De burgemeester besloot vervolgens heel deftig in zijn column in het lokale sufferdje (PDF, doorbladeren naar pagina 21) zijn beklag te doen over de cafébaas. “Je begrijpt niet hoe zo’n man in de horeca terecht is gekomen. Van goed gastheerschap en slim ondernemerschap had hij waarschijnlijk nog nooit gehoord.” Dat schoot kroegbaas Elsinga in het verkeerde keelgat. Hij wil de burgemeester niet meer in zijn zaak zien. “Ik houd hem niet tegen, maar als hij binnenkomt, pak ik hem op en gooi ik hem eruit. Al is hij honderd keer burgemeester, zo eentje wil je toch niet binnen hebben? Dan moet-ie maar naar Limburg gaan.”

Ondertussen beroept de burgemeester zich op zijn vrijheid van meningsuiting. Tja. Eén ding is zeker, Bladel staat op de kaart. Hieronder gaat Boy Swachten nader op de sjoeske-affaire in.