Spring naar de content

Dubbel liefde en aandacht

Marlinde Ariesen (39, links op de foto) is moeder van twee zoons: Imre (12) en Demko (8) uit haar vorige huwelijk. Nu is ze samen met Charlotte Dumas (34). De kinderen zijn om beurten bij Marlinde en Charlotte, en bij hun vader met zijn nieuwe vrouw. Marlinde: "Elke week en elke vakantie hebben we verdeeld. Alles gaat in overleg tussen mijn ex en mij; een mooie vorm van co-ouderschap. In een overdrachtsschriftje schrijven we de bijzonderheden van de dag. We proberen regels op elkaar af te stemmen: dezelfde bedtijden en hetzelfde zakgeld in de twee huizen, bijvoorbeeld."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Marlinde is voor de kinderen mama en Charlotte noemen ze 'verzorgmoeder'. "Die term hebben we ingevoerd toen ze - vrij jong - te maken kregen met dit gesplitste gezin. De nieuwe vrouw van hun vader is ook een verzorgmoeder. Zo kunnen ze aan anderen uitleggen wie de twee dames zijn die zijn aangehaakt aan hun vader en moeder.

"Ik ben biseksueel. Ik ben weggegaan bij de vader van de kinderen omdat ik verliefd werd op een vrouw. Maar niet omdat ik niet van mijn man hield." De kinderen vormen nu een brug tussen beide gezinnen. "Dat mijn ex en ik geen partners meer zijn, betekent niet dat we niet goed samen ouders kunnen zijn. Natuurlijk was het moeilijk in het begin; elke scheiding geeft verdriet. Er is een periode waarin je je draai moet vinden."

Charlotte was altijd dol op kinderen, maar het was er in haar leven nooit van gekomen ze zelf te krijgen. Met de zoons van Marlinde had ze meteen een klik. "Ze is net zo goed een moeder voor hen, een opvoeder," zegt Marlinde. "Haar blik is objectiever en soms vraag ik haar om raad. Als ze het ergens niet mee eens is, zegt ze het. Dat vind ik fijn. Of ik met Charlotte nog een kindje krijg, weet ik niet. Zij zou het mogen dragen- ik hoef dat niet meer. Maar eerst gaan we trouwen. Met haar word ik oud. Twee omaatjes in het bejaardentehuis, rennend achter de rollator."

Weerstand van de buitenwereld of negatieve oordelen komen de vrouwen nauwelijks tegen. "Misschien omdat we er zelf altijd heel open over zijn geweest, en de kinderen ook. Met openheid kun je vooroordelen wegnemen. Of mensen durven het niet in ons gezicht te zeggen... Maar weet je? Volgens mij is het opgroeien in twee gezinnen juist een voordeel voor de jongens. Ze krijgen dubbel liefde en dubbel aandacht. Als ze bij ons zijn, geniet ik daarvan. Ze hebben niet één, maar twee deuren die altijd voor ze openstaan. Ik hoop dat ze zich daardoor gesterkt zullen voelen."