Kleuterneuker

Thomas Blondeau 7 okt 2011 Leven

Ik moest even de doos met oliebollen van haar overnemen. Haar vader belde. We kenden elkaar net twee weken en waren op weg naar een oud-en-nieuwfeest bij vrienden. Ze suste haar pa.

“Hij wordt altijd een beetje zenuwachtig als ik naar Amsterdam ga. Denkt dan dat ik dingen met drugs ga doen en zo. Ach ja, z’n kleine meid is nu echt het huis uit. Beetje moeilijk te verkroppen soms.”

“Maar… hoe oud ben je eigenlijk?”

“Twintig.”

De doos had een plastic raampje bovenop. De ballen verrolden even. Dat ze jonger was, had ik door. Maar meer dan tien jaar? Dat we samen Pasen zouden vieren, leek me onwaarschijnlijk. Toen haar vader nog een keer belde en mij aan de lijn wou, zorgde hij ervoor dat we met moeite Driekoningen haalden.

Bij een andere gelegenheid stond ik te zweten onder fotografenlampen. Iets voor een artikel over ‘Generatie Nu’. Een schrijver (aangenaam), een regisseur en nog wat mensen die te dom waren voor een echt vak moesten op de foto. Toen ik in de studio arriveerde, dacht ik dat de fotograaf nog bezig was met een andere klus. Een fotomodel met jukbeenderen waaraan je je vingers kon snijden, leunde heel boos en sexy tegen een barstoel. Ze bleek de fotografe van onze lichting te zijn. En ja, ze kluste soms wat bij als lingeriemodel. Op het station aten we een broodje en gaven we ons over aan die vliedende openhartigheid die je alleen maar onder vreemden kunt hebben. Ik was onder de indruk van haar werk, kocht een portret van haar en stond te kijken van zo veel artistiek zelfvertrouwen. En ja, ik zag hoe de mannen naar haar keken.

Maar er leken een paar dissonanten in haar verhaal te zitten. Ouderlijke toestemming, tentamens, weinig zakgeld. Hoe oud ze was? “Net achttien geworden. Maar mijn vriend is dertig.” Ik deinsde onbewust wat achteruit.


Want een vrouw van boven de 35 die jongens onder de 25 versiert, heet een cougar. Een poema. Dat klinkt als een compliment. Of die naam nu zijn oorsprong vindt in hun jachtgedrag, hun katachtige gezicht (het blijft behelpen, die plastische chirurgie) of hun voorliefde voor tijgerprints, cougar is een geuzennaam.

Wat is het mannelijke equivalent? In het beste geval ben je een playboy. Heb je niet genoeg geld voor die titel, dan zullen achter je rug woorden als ‘pedofiel’ of ‘kleuterneuker’ vallen. Je zou voor minder je gedachten afsnijden.

Daarbij moet worden aangetekend dat die moralistische terminologie vooral door oudere vrouwen gebezigd lijkt te worden. Meer bepaald de subklasse die nog altijd gelooft dat de man de eerste stap moet nemen. Roddelen is nu eenmaal de bezigheid van eenzamen en wachtenden.

Reageer op artikel:
Kleuterneuker
Sluiten