Spring naar de content

Robert Kranenborg

Robert Kranenborg (Amersfoort, 1950) is voormalig sterrenkok. Hij werkt nu als culinair adviseur en is als tv-kok verbonden aan het RTL-programma Topchef.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel onvrede, omdat mijn tijdsverdeling niet in balans is. Ik hou van diversiteit; daarom ben ik ook uit het vak gegaan. Ik wilde mijn veertig jaar ervaring op uiteenlopende manieren met anderen delen. Maar nu slokken televisieopnames mijn meeste dagen op, terwijl ik daarnaast als adviseur met veel andere projecten bezig ben. Multitasking brengt me soms in verwarring.

Wie zijn uw helden?

Op mijn vakgebied zijn dat grote Franse chefs als Alain Senderens, Pierre Gagnaire en Alain Passard.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die het erbij laten zitten en de handdoek in de ring gooien. Dan ben ik ook niet de ideale uithuilschouder.

Lijkt u op uw moeder?

Mijn nuchterheid en zakelijkheid heb ik van mijn vader en mijn emotionele kant van mijn moeder.

Wat is uw grootste angst?

Ziek worden. Het lijkt me erg om qua verzorging afhankelijk te zijn van anderen.

Wat zijn uw dagdromen?

Verre reizen maken. Ik zou het ook leuk vinden om een restaurant in Amsterdam te hebben. Gewoon iets kleins. Voor een zestiger is het fysiek niet meer op te brengen om een sterrenrestaurant te beginnen.

Bidt u weleens?

Op mijn manier. Dan denk ik heel sterk aan bepaalde mensen of omstandigheden in de hoop dat het gehoord wordt.

Bent u aantrekkelijk?

Als mens in eerste instantie niet. Ik heb een uitgesproken mening en stel me soms zakelijk en hard op. Over het algemeen zijn mensen toch wat bang voor confrontaties. Mijn vrouw vindt me natuurlijk wel aantrekkelijk. Ze vond mijn handen altijd erg mooi, maar die worden nu wat rimpelig.


Bent u monogaam?

Ja. Ik flirt graag, maar ik ken de grenzen van het spel. Voordat ik rond mijn dertigste een serieuze relatie kreeg met mijn vrouw, had ik in ieder stadje een ander schatje.

Wat is uw definitie van geluk?

Het succesvol invullen van de verantwoordelijkheid die je hebt genomen voor je gezin.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Afgelopen maand nog. Ik huil wel vaker. Bijvoorbeeld om kinder- en dierenleed. Ik raak ook snel ontroerd door muziek.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou meer geduld willen hebben. Soms kan ik driftig worden en komt er een razernij over me die eruit moet. Dat vreet energie. Wel heb ik afgeleerd om snel conclusies te trekken, en ik luister beter.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw Marian.

Wat is uw grootste ondeugd?

Hard rijden vind ik heerlijk. Ik doe het wel gecontroleerd, hoor. Laat op de avond, op verlaten wegen. Dan gaat kort en krachtig het gas erop voorbij de 200 kilometer per uur.

Hoe moedig bent u?

Ik durf iedereen te woord te staan en ik kan mezelf verbaal goed verdedigen. Daarin ben ik niet roekeloos, maar altijd bedachtzaam en strategisch.

Wanneer was u het gelukkigst?

Bij de geboorte van mijn zoon en dochter. Het veranderde mij als man.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb professioneel geregeld van mensen afscheid moeten nemen. Het is pijnlijk als dat moet omdat een project niet doorgaat. Soms passen mensen gewoon niet in een team. Storende elementen verwijder ik zonder enig probleem.


Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn huis aan de Noorderplassen. Ik woon er al negentien jaar. Wanneer de zon maar een beetje schijnt en je de schuifdeuren openzet, krijg je meteen een vakantiegevoel.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Ondernemerschap, creativiteit en eigenheid. Voor dozenschuivers heb ik geen waardering. Ik hou van mensen die écht iets creëren, hun eigen religie verkondigen en daarmee succes hebben.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Als ze het moederschap op de eerste plaats zet. Ik heb het erg gewaardeerd dat mijn vrouw tijdelijk minder ging werken. Dat kwam ons gezinsleven ten goede.

Hoe ontspant u zich?

Lezen, koken en films kijken - bij voorkeur maffiafilms. Ik kan ook zo twee uur achter de computer verdwijnen en surfen naar sites over design, reizen, eten en trends.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik mijn kinderen heb bijgebracht dat ze moeten doen wat ze leuk vinden. Ze hebben nu allebei een creatief vak, waarin ze geen andere mensen hoeven te belazeren om aan de kost te komen.

En uw grootste mislukking?

Mijn restaurant Vossius heeft het niet gered. Na de internetbubble trokken investeerders zich terug. Economisch was het een mislukking, professioneel niet. Het was een goede leerschool en een kweekvijver voor nieuw talent.

Gelooft u in God?

Nee. Ik geloof wel in goed doen en vind dat iedereen een bijdrage moet leveren aan de maatschappij. Ik denk dat het niet goed afloopt met mensen die alleen maar nemen.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Vroeger had ik een vriend op wie ik erg gesteld was. Hij liet zijn vrouw met kleuter en baby van drie maanden in de steek. Ik zag haar leed en ik zag ook hoe hij zijn verantwoordelijkheid uit de weg ging en zijn lul achterna liep. Hem hoef ik nooit meer te zien.


Wat is de beste plek om te wonen?

In Almere aan de Noorderplassen.

Wat is uw devies?

Verloochen jezelf niet.