Spring naar de content

Tristan 2.0?

Wat zou u doen als u op een potentiële massamoordenaar stuit? Op internet post iemand binnen een paar dagen filmpjes waarin hij Tristan van der Vlis (de schutter van Alphen) verheerlijkt. Er is beeld van een pistool, waaronder 'mijn gun' staat. Een ander filmpje verwijst naar een Nederlandse school en begint met 'Schoolreisje? 666' (het getal dat symbool staat voor de duivel). In zijn profiel staat dat hij 21 is, mensen haat, werkloos is en dat Tristan zijn grootste held is. Zijn profielfoto is die van de Russische seriemoordenaar Andrei Chikatilo (ook bekend als The Rostov Ripper). Hij noemt zichzelf in een laatste bijdrage Asmodeus, Hebreeuws voor 'hij die doet vergaan'. Wie er achter het profiel schuilgaat, is niet te herleiden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het zou hier natuurlijk (en hopelijk) om een gek kunnen gaan die alleen maar uit is op aandacht, al hebben meer zogenoemde school shooters hun acties op internet aangekondigd alvorens te gaan schieten - Tristan incluis.

Omdat we niet kunnen inschatten welke gek wel en welke niet de daad bij het woord voegt, bellen we de politie. De telefoniste schakelt ons door naar het district waar de school staat. Daar weet men niet wat het beste is. We doen een voorzet: de digitale recherche inschakelen om te achterhalen wie er achter het profiel zit en met die figuur gaan praten. Maar die recherche blijkt pas ingeschakeld te kunnen worden als er fysiek aangifte is gedaan bij een politiebureau(!).

We fietsen naar het dichtstbijzijnde bureau en vertellen over de vondst. Twee uur later fietsen we weer naar huis, nadat een rechercheur alles heeft opgeschreven en de filmpjes zelf heeft bekeken. Hij zal alles doorbriefen aan het district waar de school staat.

We zoeken zelf contact met de rechercheur in het desbetreffende district en merken dat hij er wel mee bezig is, maar het niet helemaal begrijpt. Hij klinkt wel oprecht bezorgd. Hij zegt dat hij weinig armslag heeft om hier werk van te maken, omdat er in de filmpjes niet heel duidelijk staat dat die persoon ook echt van plan is te gaan schieten. Zonder duidelijke en gerichte dreiging kunnen ze er blijkbaar weinig mee.

Drie dagen later heeft de internetter vrienden gemaakt met mensen die allerhande rechts-extremistische verwijzingen in hun profiel hebben gezet. En hij heeft een nieuw filmpje geplaatst: nu zien we hoe de Russische massamoordenaar naar kinderliedjes luistert. Eronder staat 'Kill you'.


De rechercheur zegt dat de school voorzichtig is ingelicht, omdat hij geen paniek wil veroorzaken. Verder kan hij niet achterhalen wie achter het profiel schuilgaat.

We bellen het ministerie van Justitie en Veiligheid om te vragen waarom er, na het drama van Alphen, geen duidelijk meldpunt is waar melding gedaan kan worden. De woordvoerder: "In dit soort gevallen belt u 112. De politie en het OM schatten dan in wat de dreiging is. Zij ondernemen daarna de actie die daarbij past. Wat die actie is, verschilt per geval."

Wij hebben in elk geval gewaarschuwd.