Spring naar de content

Zes kinderen, vijf vaders

“Het was nooit mijn intentie om een kind te krijgen met een man en dan uit elkaar te gaan,” zegt kunstenares Doreen van der Meer (40), moeder van zes kinderen van vijf verschillende vaders, aan tafel in haar Rotterdamse woning. “Maar dat liep toch anders.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Behalve bij haar huidige vriend. Van der Meer is in juli bevallen van Bor, haar tweede kind met Ruben Broekhuis (30). Doreens oudste heet Billie (21), is half-Chinees en woont inmiddels op zichzelf in Schiedam. Daarna komen Sijmen (18, half-Iers), Ella (14, half-Surinaams) en Rio (8, ook half-Surinaams). Suze (2) en Bor (0) hebben hun roots in Epe.

“Al vanaf mijn elfde wilde ik naar de kunstacademie,” zegt Doreen. “Maar toen ik daar op mijn achttiende eenmaal in de klas zat, was het helemaal niet wat ik ervan had verwacht: saai, schools.” Ze dacht na over een kind. En zo geschiedde.

Haar vriendinnen waarschuwden haar. Hoe moest het met haar carrière? En met over de wereld reizen? Maar Doreen is er het levende bewijs van dat niets een belemmering is als je dat zelf niet zo ziet. Ze ging gewoon met een baby naar muziekfestival Pinkpop (“In de tijd dat pampers nog kut waren en de poep langs de beentjes de schoenen inliep”), en dan bleef ze tot het eind.

Ze verdient sinds jaar en dag haar brood met het maken van schilderijen, van kostuums voor film en theater en met art direction. ‘s Nachts draait ze platen in clubs of doet ze een performance.

Ze heeft met Ruben afgesproken dat zij maandag tot en met donderdag bij de kinderen is. Hij is dat vrijdag tot en met zondag. Dat werkt goed. Ruben is regisseur en werkt doordeweeks aan films. Doreens klussen zijn meestal in het weekend. Komt er werk tussen, dan is de verantwoordelijke van die dag ook degene die een oppas zoekt, zodat ze ook weleens tijd voor zichzelf of elkaar hebben.

Met zo veel kinderen is multitasken en flexibel met situaties omgaan een must. Doreen denkt ook niet vanuit het negatieve. “Voor alles kun je een oplossing vinden. Word ik gebeld of ik ‘s nachts platen kan draaien, dan zeg ik direct ‘ja’. Dan kijk ik of Ruben thuis kan blijven, en anders vraag ik een vriendin. Mijn oudste zoon is ook een optie: het voordeel van kinderen die inmiddels al wat ouder zijn, is dat ze zo lief zijn om af en toe mee te helpen.”