Spring naar de content

Paranoïde Balkenende stuurde Rijksrecherche op minister Cramer af

Binnenhof-veteraan Max van Weezel heeft een alleraardigst boekje geschreven over de ‘oorlog tussen de spindoctors’: Haagse fluisteraars. Eén van de grotere oorzaken van de val van het laatste Kabinet Balkenende waren de spindoctors van CDA en PvdA die de opdracht hadden de coalitiepartner bij de pers zwart te maken. Maar premier Jan Peter Balkenende kon er zelf ook wat van. Enigzins paranoïde stuurde hij de Rijksrecherche op minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) af. Hij verdacht haar en haar spindoctors van het lekken van notulen van de ministerraad naar RTL Nieuws.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maandagavond 28 september 2009 laat RTL Nieuws een kleine bom barsten op het Binnenhof. In de nieuwsuitzending van 19:30 vertelt Frits Wester te beschikken over de geheime notulen van de Ministerraad. En die zijn niet al te lovend voor premier Balkenende. Hij maakt een potje van het dossier Hedwigepolder. Balkenende krijgt van links en rechts het verwijt dat hij dit dossier niet als minister-president, maar als Zeeuwse CDA-leider heeft behandeld. Uit de notulen die RTL Nieuws uitzendt, blijkt dat Balkenende in de ministerraad flink de wind van voren kreeg over de wijze van besluitvorming. Omdat dit de eerste keer in de recente geschiedenis is dat de notulen uitlekken en misschien ook omdat Balkenende er niet lekker vanaf komt in de nieuwsuitzending, wordt de Rijksrecherche ingeschakeld om het vermeende lek boven water te krijgen.

Al gauw komt Jacqueline Cramer en met name haar voorlichter Tino Wallaart in beeld. Het Torentje heeft nog een rekening met de spindoctor te vereffenen. CDA ministers ergeren zich eraan dat Wallaart keer op keer een goede pers weet te regelen voor ‘zijn’ minister. Wanneer in januari 2008 Jeroen de Graaf aantreedt als de nieuwe politiek adviseur van Balkenende is hij duidelijk tegen Wallaart tijdens een kopje koffie. “Jan Peter en ik hebben een lijstje opgesteld van politiek assistenten die we ervan verdenken te lekken naar de pers. En jij staat daarop. Als er wordt gelekt, weten we je te vinden. Desnoods sturen we de Rijksrecherche op je af.”

En zo kon het gebeuren dat op donderdag 14 januari 2010 twee politiefunctionarissen bij minister Cramer op de stoep staan. Of ze even tijd had om te praten omdat Wallaart wel erg goede contacten met journalisten onderhield. Kon het zijn dat hij de notulen van de ministerraad naar RTL had gelekt?

“Het sloeg als een tang op een varken” zegt Wallaart in het boek van Van Weezel. “Het ministerie van VROM had er juist voor gekozen zich buiten het conflict over de Hedwigepolder te houden. Het Torentje had de Rijksrecherche kennelijk gezegd dat het lek bij VROM zat. Op dat moment dacht ik: wat is dit voor bananenrepubliek, we zijn nu alleen nog maar bezig elkaar kapot te maken.”

Uiteindelijk kwam het lek, zelfs na een interventie van niemand minder dan Hero Brinkman, nooit boven water.

Haagse Fluisteraars van Max van Weezel bestelt u hier.

Onderwerpen