Spring naar de content

Gratis tip voor republikeinen: mijd het R-woord

Aan de vooravond van het Tweede Kamer-debat over de begroting van Algemene Zaken (waartoe ook het Koninklijk Huis behoort) organiseert de NOS vanavond een tv-debat over de monarchie. En aan de vooravond van dat tv-debat werden vanochtend de uitslagen bekendgemaakt van een onderzoek (pdf) naar de mening van Nederlanders over de monarchie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Voor republikeinen zijn dergelijke onderzoeken zelden aangenaam leesvoer. Toch vallen er juist in deze enquête de nodige lichtpuntjes te bespeuren. Zeker, nog altijd vindt slechts 18 procent van de Nederlanders dat we een republiek moeten worden (was 14 procent in 2007). Een aanzienlijk snellere stijging is er echter bij het percentage Nederlanders dat ‘de automatische troonopvolging’, zoals de peilers van Synovate dat noemen, een achterhaald systeem vindt: 45 procent, tegen 36 procent in 2007. Ook zijn steeds meer Nederlanders van mening dat de koning(in) geen wettelijke invloed mag hebben: 37 procent, tegen 25 procent in 2007.

De steun voor republikeins gedachtegoed groeit dus sneller dan de aanhang voor de republiek. Republikeinen zouden daarop kunnen inspelen: door het R-woord voortaan te mijden. Als we een suggestie mogen doen: pleit voortaan voor vervanging van onze constitutionele monarchie door een constitutionele democratie. Klinkt beter dan een republiek en komt op hetzelfde neer.