Spring naar de content

Genova-gate: ‘AIVD-bron bestaat niet’

Bestseller-auteur Maria Genova baseert zich in haar boek Vrouwen te koop op een AIVD-bron die helemaal niet bestaat. Dat schrijft freelance journaliste Coco Gubbels (onder meer HP/De Tijd) op haar weblog. De man die beweert namens de geheime dienst onderzoek gedaan te hebben naar een groot pedofielen-netwerk blijkt vooral over een grote fantasie te beschikken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een onderdeel van het boek, en daar verwijst Genova met regelmaat naar in haar marketingcampagne, gaat over een geheime bron. Deze topfunctionaris van de AIVD zou haar via Twitter hebben benaderd en heeft info over een undercover-operatie die hij als AIVD’er zou hebben uitgevoerd. Hij zegt de ‘Rolodex-man’ te zijn die undercover ging om een groot pedo-netwerk bloot te leggen waar onder andere de secretaris-generaal van Justitie in zou zitten. Maar deze zogenaamde AIVD’er is volgens Gubbels dus een fantast.

Het heeft allemaal wat weg van de kwestie rondom Maria Mosterd. Dit vermeende slachtoffer van een loverboy schreef een boek over haar belevenissen en kreeg natonale bekendheid toen Peter R. de Vries meldde dat haar verhaal rammelde.

In dit geval lijkt schrijfster Maria Genova het slachtoffer te zijn van een oplichter. Gubbels vermoedt onraad wanneer ze de man ontmoet bij een bijeenkomst bij Genova thuis: “En daar zat ook Richard, die zich voorstelde als AIVD’er, maar niet in functie op dat moment. Een vadsige, slecht verzorgde man die veel leek te weten over tablets en andere gadgets. Na die eerste korte kennismaking gingen bij mij vele bellen rinkelen: waarom zit een AIVD’er wel bij de bijeenkomst, maar niet in functie? Hij zegt terminaal ziek te zijn, bedreigd en beveiligd. Er was echter geen enkele beveiliger te zien en hij bleek ook gewoon met de trein gekomen te zijn. Ik herkende dit verhaal uit het manuscript dat Genova kort daarvoor naar me had gemaild: ‘De klokkenluider van de AIVD is recentelijk met de dood bedreigd en wordt nu beveiligd.'”

Gubbels gaat op onderzoek uit en stuit op steeds meer ongerijmdheden. Enfin, haar speurtocht naar de achtergrond van de man die met de Mossad samenwerkte tijdens de Bijlmerramp, onderzoek deed naar een pedofielennetwerk en 99,7 procent van zijn hersen gebruikt eindigde bij een bizarre website. Leuk leesvoer voor deze herfstige dinsdagmiddag. De speurtocht van Gubbels leest u hier, hier en hier.