Spring naar de content

Het werkt: spinner Monasch houdt brekebeen Cohen uit de wind

En zo hebben we het opeens over de vraag of het logisch is dat PvdA-leden die meer willen verdienen dan de Balkenendenorm uit de PvdA worden gezet. En over de vraag of Jorge Zorreguieta straks bij de kroning van Willem-Alexander mag zijn. De PvdA vindt (en terecht) namelijk van niet. Waar we het dus niet meer over hebben: de steeds openlijkere kritiek van PvdA’ers (tot aan partijvoorzitter Liliane Ploumen aan toe) op Job Cohen. Conclusie: de benoeming vorige week van spindoctor Jacques Monasch tot lid van het fractiebestuur betaalt zich uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Monasch, Tweede Kamerlid sinds 2010, geldt als ‘verkiezings- en communicatiestrateeg’. Hij mag graag prikkelende visies op campagnevoeren ventileren. Jammer alleen van dat ene smetje op zijn blazoen. In 2002 was hij campagneleider toen de PvdA bij ‘post-Fortuyn’-verkiezingen 22 zetels verloor. Monasch maakte dat enigszins goed door daar vervolgens een lezenswaardig boek over te schrijven (weinig verrassend wees hij toenmalig partijleider Ad Melkert als hoofdschuldige aan).

Deze Monasch moet, samen met de vorige week eveneens tot het fractiebestuur toegetreden Sharon Dijksma, nu Job Cohen gaan redden. In de media probeerde hij de geplaagde leider op één lijn te stellen met oud-premier Wim Kok. “Net als Kok wil Cohen scherpte om zich heen.” Vandaar dus zijn eigen benoeming, zei Monasch, die zichzelf profileert als een ouderwetse, strenge sociaal-democraat.

Maar behalve Cohen opzwepen tot scherpte moet hij hem behoeden voor verdere uitglijders en hem onmiddellijk uit de schijnwerpers trekken als het toch weer mis dreigt te gaan.

Monasch’ intensievere bemoeienis lijkt dus inderdaad zijn vruchten af te werpen. Afgelopen zondag nog hoorden we Cohen in Buitenhof zeggen dat hij de openlijke kritiek van Ploumen als ‘een dieptepunt’ in zijn periode als partijleider beschouwt. Een partijvoorzitter en een partijleider die elkaar openlijk afvallen; gefundenes Fressen voor journalisten en columnisten. Dus was het zaak om het journaille snel wat andere kluiven toe te werpen.

En zie: nu gaat het inderdaad over heel andere kwesties. Gisteravond veklaarde PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in Nieuwsuur dat zijn partij Jorge Zorreguieta niet bij de kroning van diens schoonzoon wil zien. En er was meer. ‘PvdA zet grootverdieners in publieke sector uit de partij’, kopte het AD gisteren op de voorpagina – op pagina 3 stond een groot interview met Ploumen. Vandaag volgde de Volkskrant met een stevig artikel op pagina 2 – ook een prominente plek dus. Bottom line: wie meer wil verdienen dan 187.000 euro wordt maar lid van de VVD. Het gaat hierbij overigens wel om banen in de (semi-)publieke sector. Cohens voorganger Wouter Bos mag dus gewoon vier ton blijven verdienen bij KPMG.

Toegegeven: het is aardig discussievoer. Maar toch lang niet zo interessant als de vraag of Cohen wel de juiste aanvoerder van de PvdA is.

Onderwerpen