Spring naar de content

Geen Neelie voor Neelie

Meestal is Neelie Kroes in de media op een door haarzelf gekozen moment. Maar de afgelopen week was het anders: toen verscheen het boek Neelie Kroes – Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd van journalisten Stan de Jong en Koen Voskuil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De ongeautoriseerde biografie bevat tal van pikante wetenswaardigheden uit het leven van de eurocommissaris. In haar hoedanigheid als voorzitter van het Netherlands Marine Consortium, in 1994, zou ze bijvoorbeeld een gesprek hebben gearrangeerd waarbij prins Bernhard, tegen de afspraken in, lobbyde voor de verkoop van marinefregatten en Fokker-toestellen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Enfin, voor meer smakelijks verwijzen we naar het boek.

Van het subject van het boek, Neelie Kroes, hebben we tot dusver niets vernomen. Ligt het boek misschien op haar Brusselse nachtkastje? We informeren bij haar woordvoerster, Linda Cain.

Het wordt een kort gesprek. Wil mevrouw Kroes reageren op het verschijnen van haar biografie?

“Nee. Haha, kort hè? Wacht even, ik lees even een statement voor dat ze heeft voorbereid. Hier komt het: ‘Ik heb mijn leven met plezier geleefd en doe dat nog steeds. Ik hoef er niet over te lezen.'”

Neelie Kroes gaat de 416 pagina’s over zichzelf dus niet tot zich nemen. Voorwaar een staaltje van bijna onmenselijke zelfbeheersing – als het waar is, natuurlijk. Dat moet toch slecht nieuws zijn voor de auteurs, zou je denken. Maar dat valt mee.

“Het is jammer,” zegt Stan de Jong. “We waren altijd bereid een discussie aan te gaan. Ze sluit zich wel erg af zo. We hadden nog wel wat losse eindjes willen bespreken. Inmiddels hebben we tal van positieve reacties van politici die we spraken. We kregen een brief van Hans Wiegel, die het een ‘raak portret’ vond. Dus we zitten hier echt niet te huilen, hoor.”