Spring naar de content

Kinderen spreken honds

Je hond zegt woef! Wat wil hij? De meeste mensen denken te weten wat een hond hen duidelijk wil maken door te blaffen, maar goede communicatie blijft moeilijk. Tenzij het baasje in kwestie een kind is. Onderzoekers van de Eötvös Loránd universiteit in Boedapest (Hongarije) hebben ontdekt dat kinderen veel beter dan volwassenen in staat zijn om geblaf te duiden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Aan kinderen en volwassenen werd gevraagd om te luisteren naar opnames van blaffende honden en die geluiden te koppelen aan gezichtsuitdrukkingen van honden op foto’s. Kinderen tot tien jaar zijn daar vele malen beter in dan volwassenen.

Dat honden wel degelijk verschillende soorten blaffen hebben, blijkt ook uit het onderzoek. Honden werden in verschillende soorten omstandigheden aan het blaffen gemaakt: door een vreemdeling, door het zien van een agressieve andere hond, door te spelen. Die geluiden werden door een computer geanalyseerd. Die wist door te ‘leren’ van het geblaf steeds beter te herkennen in welke omstandigheid een blaf was gemaakt.
Het onderzoek staat beschreven in het vakblad Applied Animal Behaviour Science.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Faqt.nl

Onderwerpen