Spring naar de content

Schouw (D66): ‘Dit is regieloos geklungel van Rutte’

MET UPDATE – De kwestie inzake de opvolging van Herman Tjeenk Willink als vice-president van de Raad van State begint kolderieke vormen aan te nemen. Sterker nog: minister van Binnenlandse Zaken/kandidaat vice-president Piet Hein Donner (CDA) heeft misschien zelfs de Tweede Kamer verkeerd ingelicht. Het lijkt er namelijk op dat premier Rutte Job Cohen heeft gepolst. D66-Kamerlid Gerard Schouw tegen HP/De Tijd: “Dit is regieloos geklungel van premier Rutte.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Want vorige week donderdag meldde Donner naar aanleiding van Kamervragen van D66-Kamerlid Gerard Schouw dat er nog niet actief kandidaten voor de functie zijn benaderd. Wat meldt NRC Handelsblad echter vandaag? Niemand minder dan premier Rutte heeft PvdA-fractievoorzitter Job Cohen gepolst als mogelijk vice-president. Daarmee is de opvolgingskwestie zich inmiddels aan het ontwikkelen tot een heus circus.

Schouw reageert geamuseerd en ontstemd tegelijkertijd: “Dit is een nieuwe episode in een heus feuilleton.” Je zou kunnen zeggen dat Donner de Kamer verkeerd heeft ingelicht, een politieke doodzonde. Maar zover wil Schouw nog niet gaan. “Ik wil eerst weten of het waar is maar het lijkt mij niet dat NRC over één nacht ijs gaat. De volgende vraag is dan of Donner überhaupt op de hoogte was van deze actie van Rutte.”

Donner is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de opvolgingskwestie. “Daarom is dit zo’n vreemde situatie, het is zijn dossier tenslotte,” aldus Schouw. “Het is in ieder geval regieloos geklungel van premier Rutte.”

UPDATE 15:30 – Zoals de NOS gisterenavond al meldde lijkt de benoeming van Donner als vice-president van de Raad van State dichterbij te komen. Koningin Beatrix heeft vanuit Florence Donner het dossier-opvolging in handen van Veiligheidsministers Ivo Opstelten (VVD) gelegd.