Spring naar de content

Amnesty: Er wordt gemarteld in Libië

Terwijl Libië nog steeds niet helemaal veroverd is op de Kadhafi-getrouwen, maakt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zich zorgen over de gedragingen van het nieuwe regime. De organisatie bezocht tussen 18 augustus en 21 september 11 gevangenissen en detentiecentra in het land en sprak met driehonderd (oud-)gevangenen. Conclusie: er wordt systematisch mishandeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Veel gevangenen blijken zonder een arrestatiebevel te zijn aangehouden. Velen werden simpelweg door onbekenden ontvoerd uit hun huis of van straat geplukt. Het zijn meestal lokale overheden of plaatselijke gewapende groepen die beslissen wie achter de tralies belandt. De meerderheid van de gevangenen werd geschopt en geslagen met riemen, stokken, rubberen slangen en geweerkolven.

Zwarte Afrikanen zijn bijzonder kwetsbaar voor willekeurige arrestaties omdat ze ervan verdacht worden ‘huurling’ te zijn geweest in dienst van Kadhafi. Eénderde tot de helft van de gevangenen in Tripoli en al-Zawiyah zijn zwarte Afrikanen. De meeste zijn gewoon migrantenarbeiders. Kadhafi maakte gebruik van zwarte huurlingen toen de strijd net begon.

Het is een soms huiveringwekkend verslag. Neem nou deze 17-jarige jongen, geboren in Tsjaad, die uit zijn huis werd gehaald. De rebellen verdachten hem ervan een huurling te zijn voor Kadhafi’s troepen. “The beatings were so severe that I ended up telling them what they wanted to hear. I told them I raped women and killed Libyans… Now I am no longer beaten, but every night people are beaten here – both Libyans and foreigners.” Het rapport vindt u hier. (PDF)