Spring naar de content

Brinkman versus Marcouch

Ahmed Marcouch en Hero Brinkman waren allebei agent bij het korps Amsterdam-Amstelland. Nu staan ze politiek gezien tegenover elkaar, als Kamerlid voor respectievelijk de PvdA en de PVV. Een debat over no-go areas, slappe burgemeesters en integratie. ‘Jij bent verhaagst, Hero.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

De kamer van Ahmed Marcouch moet het hebben van het  uitzicht over prachtige, herfstkleurige boomtoppen op het Plein, waar je even over heen zou willen lopen. De inrichting is sober. Aan de wand een geschilderd portret van koningin Juliana. Vader Marcouch kwam in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland en was dol op haar. “Als ik naar dat portret kijk, denk ik aan mijn vader,” zegt Marcouch.
Een directe aanleiding voor het debat is er niet, maar die is zo gevonden. Afgelopen week schreef Martijn van Dam in de Volkskrant dat de ‘massa-immigratie’ uit de jaren zestig van Marokkanen en Turken vooral van ‘rechts’ kwam, dat wil zeggen werd aangejaagd door werkgevers en rechtse politici die de gastarbeiders hier naartoe haalden omdat zij zoveel goedkoper waren dan autochtonen.

Hero Brinkman: “Ik heb het gelezen, ja, en ik vind het klinkklare onzin. Het is ook onwaar. De arbeidsmigratie uit de jaren zestig is een verantwoordelijkheid van alle toenmalige grote partijen. Maar als het om de gezínsmigratie gaat, heeft de PvdA altijd voorop gelopen. Er zat voor die partij nooit een stop op de toestroom van al die familieleden uit de Rif die hier maar naartoe mochten komen. Met name de PvdA heeft onderschat wat het effect is van al die moslims op de Nederlandse samenleving. Jouw partij, Ahmed, heeft ontzettend onderschat wat de islam inhoudt en hoe rabiaat sommigen zijn.”

Marcouch: “Het is typisch PVV om de schuldvraag te stellen. Martijn van Dam schetst in dat artikel de historische feiten en ziet een parallel met de kwestie van de Polen, Roemenen en Bulgaren. Net als toen denkt het kabinet dat het met wegkijken goed komt. En net als toen zijn er Nederlanders in de bijstand die geen bollen willen plukken. Dus halen we Polen, zogenaamd tijdelijk, maar als we niet uitkijken, vestigen ze zich hier permanent en laten we ze volkomen aan hun lot over. Want die inburgering van de Oost-Europeanen stelt niks voor. Met alle problematische gevolgen van dien. De geschiedenis, kortom, herhaalt zich. Dat heeft Martijn aangetoond.”

Klopt het wat Brinkman stelt: dat de PvdA altijd heeft weggekeken van de problemen?

Marcouch: “Alle partijen. Zelfs Frits Bolkestein kwam pas begin jaren negentig met zijn waarschuwingen dat het misging met de multiculturele samenleving.”

Uw eigen Drees kwam er al in de jaren vijftig mee, en het was voor hem en later ook voor zijn zoon een van de redenen om de PvdA te verlaten en DS70 op te richten.

Brinkman, met pretogen: “De PVV is de PvdA van de jaren vijftig.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.