Spring naar de content

Exen en sociale media

Nadat men goed en wel gescheiden is of de verkering heeft verbroken, duikt een ander modern probleem op: de sociale media. ‘Elkaar een tijdje niet zien’ is lastig te verwezenlijken als je de digitale wereld nog met elkaar deelt. Niet zelden zijn exen Facebook- of Hyvesvrienden of volgers op Twitter. Meteen ontvrienden als je verder redelijk uit elkaar bent gegaan, is niet heel gepast. Maar heb je er wel behoefte aan te weten hoe leuk jouw ex het heeft op zijn vakantie met zijn nieuwe vrienden of zelfs nieuwe liefde? Wat tweet je zelf nog met plezier als je weet dat jouw ex meeleest? En wat te doen met de gemeenschappelijke vrienden en foto’s op je profiel, waarop je samen verliefd stond op die borrel van een jaar geleden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vorig jaar kwam een Engelse man in het nieuws omdat hij zijn ex-vrouw vermoordde na het zien van een Facebook-foto van haar met een ander. Kelly Osbourne noemde haar ex op Twitter onlangs ‘the biggest piece of shit’ (ze heeft ‘slechts’ 1,2 miljoen volgers). Enige discretie lijkt hier dus op zijn plaats. De regel: wees vriendelijk, maar bescheiden.

Jeanet Bathoorn, social media-expert en schrijfster van het boek Get Social: “Onlangs kwam een zaak aan het licht van een man die via een valse Twitteraccount op de naam van zijn ex-vrouw enorm ging schelden. De politie kon daar niets aan doen: de vrouw moest contact opnemen met Twitter zelf om het op te lossen. Omdat er geen verificatie is bij het aanmaken van een profiel, kan iedereen een andere identiteit aannemen of verzinnen: dit soort akkefietjes zullen steeds meer plaatsvinden.”

Zijn er oplossingen? “Je kunt ervoor kiezen om iemand niet heel intensief te volgen. Op de meeste sociale netwerken kun je bovendien een hoge vorm van privacy instellen als je last hebt van een stalkende of vervelende ex. Sommige mensen kiezen om die reden voor een fictieve Facebook-naam. Als het in goede orde uitgaat, zou ik niet onmiddellijk ontvrienden. Wel kun je je fotoalbums eens opschonen. Probeer altijd als een buitenstaander naar je eigen accounts te kijken. Wat voor beeld zou je van jezelf krijgen als je je eigen werkgever was? Of je ex? Of je nieuwe liefde? Zelf gaan schelden over een vorige relatie is niet charmant. In het openbaar ruzies uitvechten ook niet. ‘Bijna uit’ hoeft ook zeker niet op Facebook. Houd het netjes. Ook al heb je honderd keer gelijk, negatieve woorden stralen op jezelf af – die kun je beter in je dagboek opschrijven of zoiets. En als er rare dingen gebeuren op je netwerken, of iemand met jouw naam speelt, onderneem dan zo snel mogelijk actie.”