Ondertussen in Oekraïne…

wpk-admin 21 okt 2011 Leven

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft een Duits- en Engelstalig boek uitgebracht dat Opportunity Ukraine heet, meldde de Kyiv Post vorige week. Daarin staat vast dat het voormalige Sovjetland deugt. De Oekraïne doet er sinds bekend werd dat ze met Polen het EK Voetbal 2012 mag organiseren alles aan om in the picture te komen én te laten zien dat het land zoiets makkelijk aankan.

Het stadion is bijvoorbeeld al af en werd vorige week geopend met een optreden van megaster Shakira.

Straathonden worden op brute wijze geruimd om de straten toonbaarder te maken. Daarnaast probeert de overheid het ramptoerisme in Tsjernobyl te beperken, omdat die stad tijdens het EK wellicht een niet goed te beveiligen trekpleister is. Dat zijn berichten waar – of ze nu bruut zijn of niet – een zekere daadkracht uit spreekt.

Maar er kwam een rechtszaak die alles overschaduwde. Vorige week werd voormalig premier Joelija Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik. En laat de uitspraak nu ook net samenvallen met het tweejaarlijkse onderzoeksjournalistieke evenement Global Investigative Journalism Conference, dat deze keer in het Hotel President te Kiev werd gehouden. Aanwezig: vijfhonderd journalisten, uw verslaggever incluis.

Over slechte timing gesproken. Tijdens de conferentie werd flink genetwerkt en liet men elkaar foto’s zien van een tegen de uitspraak protesterende menigte die woest wappert met de nationale tweekleur (blauw en geel). Oekraïense journalisten werden druk geïnterviewd over wat de betekenis is van de veroordeling van Timosjenko: ze plaatsen er hun vraagtekens bij. En ze zien dat het Westen, dat altijd achter Timosjenko heeft gestaan, not amused is. Hun bedenkingen gingen daarna de wereld over.

Op 20 oktober zou Janoekovitsj Brussel aandoen om daar over nieuwe deals te spreken. Maar door het rumoer rond de veroordeling is die ontmoeting mogelijk gecanceld, meldt de Kiyv Post. Als u dit leest, is ongetwijfeld duidelijk of de president Zaventem heeft gehaald.


Begint het te rammelen in de Oekraïense propagandamachine? Tja. Bij de opening van het stadion brak er brand uit in een van de skyboxen, omdat iemand naar verluidt iets te enthousiast was met vuurwerk. Het boek van Janoekovitsj ligt onder vuur: er is mogelijk sprake van plagiaat en Oekraïense journalisten vragen zich af waarom het niet in hun eigen taal verschijnt. Tsjernobyl-reisgids Nicolaj heeft nog niets over een op handen zijnde stop op de tours gehoord. “Ermee stoppen? Nee, dat klopt niet.” Blijft nog over dat je inderdaad weinig zwerfhonden op straat ziet. Maar of Oekraïne daarmee EK-klaar is? Er zijn nog acht maanden te gaan, zullen we maar denken.

Reageer op artikel:
Ondertussen in Oekraïne…
Sluiten