Zembla: Schippers is verantwoordelijk voor 600 rookdoden
Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid onder vuur. Volgens het VARA-programma Zembla leidt het beleid van de bewindsvrouwe jaarlijks tot 600 extra overleden rokers. Daarnaast zou zij hechte banden onderhouden met de rooklobby terwijl haar uitspraken in de Tweede Kamer anders doen vermoeden.
Enkele jaren terug, toen het rookverbod in de Tweede Kamer net van kracht was, waren er enkele ruimtes waar stiekem toch gerookt kon worden. Eén van die kamertjes – het was eerder een hok – was het toevluchtsoord voor verslaggever dezes. De eerste keer, vredig genietend van mijn sigaret, voelde ik mij bekeken. Ik draaide mij om en kreeg praktisch een hartverlamming. Een oud-minsiter van Volksgezondheid stond in de hoek en keek mij streng aan. Het bleek een levensgrote kartonnen Els Borst te zijn, een overblijfsel van de verkiezingscampagne van 1998. Daar ongetwijfeld neergezet door een grappenmaker.
De echte Els Borst kreeg op zondag 23 december 2001 in het programma Business Class van Harry Mens de toorn van – toen nog – columnist Pim Fortuyn over zich heen. “Minister Borst is een grotere bedreiging voor de Nederlandse volksgezondheid, dan Osama bin Laden,” aldus de kale politicus. Hij verwees naar de problemen met de wachtlijsten destijds.
Zo bont maakt het VARA-programma Zembla het niet, wel is de huidige minister van Volksgezondheid Edith Schippers met haar beleid verantwoordelijk voor ‘600 extra tabaksdoden’. Het programma liet de Universiteit van Maastricht onderzoek doen naar de gevolgen van het rookbeleid van Schippers. Het resultaat: door het stoppen met Postbus 51-campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Tja, er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.
Interessanter zijn de contacten die de minister onderhoudt met de ‘rook-lobby’. Uit de uitzending van Zembla blijkt dat Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie en rokersbelangenorganisaties dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten. Op 19 januari van dit jaar zei ze: “Ik ken die mensen nauwelijks. In alle jaren dat ik mij met dit dossier bezighoud, heb ik de tabakslobby misschien twee of drie keer gesproken”. Uit mails en brieven die in het bezit zijn van Zembla blijkt dat Schippers sinds 2003 veel vaker contact heeft gehad met de rokerslobby. Iets wat overigens doet terugdenken aan een andere minister uit Rutte I die goede contacten met de branche onderhield en daar niet eerlijk over was.
Enfin, de kijktip voor vanavond is dan ook Zembla: Minister van Tabak, om 21.20 uur op Nederland 2.