Spring naar de content

COA-gate: Albayrak slaat terug

"Het moet op deze manier, want de minister wil naar de media." Opmerkelijk interview met de op non-actief gezette bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) Nurten Albayrak. De uitspraak is van voorzitter van de Raad van Toezicht, Loek Hermans. Albayrak gaat er vandaag in een interview in de Volkskrant hard in. "Ik ben geslachtofferd."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Albayrak vermoedt een complot. "De berichten over mijn functioneren kwamen naar buiten kort voordat er een grote reorganisatie zou worden aangekondigd. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Ik sluit niet uit dat er een verband is. De grofheid, de onjuistheid en timing van de berichtgeving zijn opvallend."

De situatie die Albayrak beschrijft heeft wat weg van de kwestie van FORUM-directeur Sadik Harchaoui. Deze zomer kwam hij in opspraak omdat zowel zijn werkwijze als salaris op tegenstand stuitte van -anonieme- klokkenluiders. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand te zijn.

Opmerkelijk is dat Albayrak haar lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd. Het liberale blauw kleurt sowieso de affaire. In de Raad van Toezicht zaten twee VVD-senatoren, te weten Loek Hermans en Anne-Wil Duthler. Inmiddels bestaat de Raad van Toezicht uit één persoon, oud-staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek (PvdA).

Enfin, een lezenswaardig interview met Albayrak dus. "Despoot? Nee, ik ben een dienend leider."

Onderwerpen