Spring naar de content

Reclameman voert actie voor Mauro

Er ligt een spannende week in het verschiet voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. Immigratieminister Gerd Leers (CDA) zal naar verwachting zijn beslissing over het lot van de jongen – blijven of uitgezet worden –  openbaar maken. Twitter windt zich op, Femke Halsema tweette een advertentie op het microblog. Bedenker is reclameman Jan Bennink. “Een land dat zo’n jongen uitzet is niet beschaafd.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Opmerkelijk, een snelle reclamejongen die zich inzet voor een asielzoeker.
“Dat is onzin. Een bakker bakt zijn brood en ik bak advertenties. En ik wind mij erg op over deze kwestie. Mauro heeft vriendjes, gaat hier naar school en spreekt zelfs met een Limburgs accent. En die willen ze dan terugsturen naar Angola waar hij tien jaar geleden voor het laatst is geweest. Ik vind het verbijsterend, dus ben met mijn art director Theo Imhoff om de tafel gaan zitten. Als we Mauro met zo’n advertentie kunnen helpen dan doen we dat.”

Hoe werkt dat in medialand, denk je dat de kranten de advertentie gaan plaatsen?
“Ik heb alle kranten benaderd met de vraag of ze dat willen doen. Maar het zijn andere tijden. Vroeger maakte ik campagnes voor War Child, die werden dan overgenomen door kranten maar ook televisie. Daar zat geen euro tussen. Maar dat waren de jaren negentig, dat ging toen makkelijker is mijn ervaring.”

Lees verder onder de advertentie.

Wellicht geld inzamelen dan maar?
“Nee, ik ben een copywriter en geen boekhouder. Misschien dat iemand anders dat kan doen. Als iedereen dat ding maar ziet, het gaat namelijk om bewustwording. Voor hetzelfde geld zit die jongen volgende week om deze tijd in Angola. Laat Het Parool daar wat over schrijven in plaats van dat iemand in de gracht is gevallen. Advertentie of niet, besteed er tenminste aandacht aan.

Wat is uw inschatting, moet Mauro weg of gaat hij blijven?
“Laten we zoveel mogelijk lawaai maken over deze kwestie. Ik denk dat we de minister daar heel erg mee helpen. Als ik Gerd Leers zo zie op televisie heb ik het idee dat hij stiekem ook niet wil dat die jongen wordt uitgezet. Het wordt erg spannend ben ik bang. En dat zou niet moeten. Een land dat zo’n jongen uitzet is niet beschaafd. Dus nogmaals, laten we lawaai maken.”