Spring naar de content

Terug van weggeweest: Obama’s geboorteakte

Rick Perry leek na weken van heftige kritiek en dalende peilingen langzaam op weg naar een roemloos einde van zijn verkiezingsrace. Maar een ongelukkig nterview brengt hem, voor even, weer volop in het nieuws. Zijn uitspraken tegen online magazine Parade hebben eigenhandig de hausse rondom de geboorteakte van president Barack Obama nieuw leven ingeblazen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Perry werd in het interview gevraagd of hij gelooft dat Obama in de Verenigde Staten is geboren. Perry: “I have no reason to think otherwise.” Wanneer de journalist doorvraagt over dit niet zo overtuigende antwoord vertelt Perry dat hij onlangs met Donald Trump dineerde en met hem over het geboortebewijs van Obama heeft gesproken. Op de vraag of Perry net als Trump gelooft dat de gepubliceerde geboorteakte nep is, luidt zijn antwoord: “Ik weet het niet.”

Perry haalt daarmee de ophef rondom Obama’s geboorteakte uit het stof. Na lang aandringen van Donald Trump, toen nog Republikeins presidentskandidaat, publiceerde het Witte Huis in april de [[popup file=”2011-10/schermafbeelding-2011-10-24-om-12.14.01.png” description=”akte” alt=” ” align=”inline” ]] waarop staat dat Obama op 4 augustus 1961 geboren was in een ziekenhuis in Honolulu, Hawaï.

Trump klopte zichzelf nadien publiekelijk op de borst, door hem zou de waarheid aan het licht zijn gekomen. Voor zijn presidentsaspiraties was de publicatie van de akte echter de laatste nagel op de doodskist. Zijn peilingen tuimelden naar beneden en snel daarna hield The Trump het voor gezien.

Trump en Perry zijn niet de enigen die twijfelen aan de echtheid van de geboorteakte. Een grote groep Amerikanen heeft zich verenigd onder de koosnaam ‘The Birthers‘ en doet er alles aan om aan te tonen dat Obama geen geboren Amerikaan is. Aanhangers van de groepering vertrouwen het document voor geen cent en zeggen dat er is gesjoemeld met het geboortebewijs.