Spring naar de content

Occupy Londen slaapt lekker thuis

Je moet er veel voor over hebben, protesteren tegen de hebzucht en de graaicultuur van de financiële sector. Afzien in een tentje in herfstig oktoberweer is een van die dingen. Tenminste, dat dachten wij. Maar infraroodbeelden van het Londense kampement laten zien dat slechts twintig van de tweehonderd tentjes ‘s nachts wordt bevolkt. Negentig procent van de Londense Occupybeweging prefereert dus het eigen warme bed boven de koude stoep voor St. Paul’s Cathedral. Voor critici bevestigt dit het beeld dat Occupy een beweging zonder inhoud is, letterlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De organisatie van het Londense Occupykamp nuanceert de berichten over de leegstand van tenten ‘s nachts. Op Twitter legt een woordvoerder uit dat moderne tenten zo gebouwd zijn dat de hitte binnen blijft. Met een infraroodcamera kan je dus niet zien of er iemand in die tent ligt, zo stelt de organisatie. Bovendien worden volgens Occupy altijd een aantal tenten leeggehouden voor demonstranten die zich mogelijk later bij het kamp willen voegen. De organisatie geeft wel toe dat niet iedere demonstrant elke nacht blijft slapen, ze hebben tenslotte ook nog een baan en een sociaal leven te onderhouden.

De stadscamping voor de kathedraal is voor vele Londenaren een doorn in het oog. Afgelopen zondag kon de kerk, een populaire bestemming voor toeristen, zelfs geen mis houden omdat het kamp de veiligheid in het geding bracht. De sluiting was de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog. De decaan van St. Paul, de bestuurder van de kerk, heeft de demonstranten inmiddels opgeroepen naar huis te gaan. Ze hebben hun punt nu wel  gemaakt, vindt hij.

Onderwerpen