Spring naar de content

Exit Elenin. Einde hype?

De komeet Elenin, die – zo zeiden sommige mensen – de aarde zou vernietigen, is vergaan. Toen de komeet rond 10 september te dicht bij de zon begon te komen, viel het brok ijs en steen uit elkaar. Ondertussen is er weinig meer van over dan een wolk van stof en ijs, zo zeggen sterrenkundigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat overkomt meer kometen. De intense straling van de zon kan de stijfbevroren massa uit elkaar laten vallen. Vaak blijven deze stofwolken nog jaren de baan van de oorspronkelijke komeet volgen en zien we de stofdeeltjes soms als vallende sterren voorbij komen.

Elenin is eind 2010 ontdekt door Leonid Elenin, een Russische amateurastronoom. Zijn ontdekking heeft zich tot een hype ontwikkeld. In de naam zou versleuteld liggen dat dit brok steen en ijs het einde van de aarde zou inluiden. In andere varianten van deze doemstijding zou de komeet massale aardbevingen veroorzaken. Dat bleef allemaal uit.

Elenin passeerde de aarde op enige tientallen miljoenen kilometers en raasde vervolgens richting de zon. Voor liefhebbers van hypes zal dit allemaal wel niets uitmaken, die zien Elenin vast via een U-bocht terugkeren in december 2012.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Faqt.nl[[image file="2011-09/faqt-85-px_2.gif" align="right" ]]

Onderwerpen