Voetbalboeken zijn oorlog

wpk-admin 28 okt 2011 Cultuur

Heibel in letterenland! In de profijtelijke wereld van de voetbalboeken om precies te zijn. Hoofdrolspelers: Matty Verkamman, oprichter van uitgeverij De Buitenspelers, en Voetbal International BV, de ‘club’ van de kersverse Televizier-Ringdrager Johan Derksen.

De Buitenspelers is bekend van de stoeptegeldikke en -zware biografieën van coryfeeën als Willem van Hanegem en Guus Hiddink. Sinds 1 juli 2009 is de uitgeverij eigendom van Voetbal International BV, de cashcow van boeken- en tijdschriftenconcern WPG. Verkamman beurde naar verluidt ongeveer een miljoen euro. Hij bleef aan als creatief directeur.

Dat leek allemaal goed te gaan. Twee weken geleden nog verscheen de fraaie biografie van Rinus Michels, geschreven door oud-HP/De Tijd-journalist Bas Barkman (zie ook pagina 56).

Maar er blijkt knallende ruzie te zijn ontstaan tussen Verkamman en Voetbal International BV. Verkamman zou daar weg willen, of dat zelfs al zijn. “Bel mijn advocaat maar,” is alles wat hij er zelf over kwijt wil. Die advocaat, Herman Loonstein, gaat niet inhoudelijk op de zaak in. “Er zijn inderdaad harde noten gekraakt, maar we hopen nog steeds op een zachte landing.” Derksen wil niet reageren.

Waar de ruzie nu precies over gaat? Een ingewijde: “Matty is een eigenheimer, maar ja, sinds de overname is hij niet meer in zijn eentje de baas. En Johan is zoals bekend een harde…” BG

Reageer op artikel:
Voetbalboeken zijn oorlog
Sluiten