Spring naar de content

Waarom begint De Telegraaf geen eigen voetbalclub?

Elke Nederlandse krant heeft zo zijn lievelingen. Mensen, zo bedoelen we dan, die in zo’n krant bijna per definitie ruim baan krijgen om hun opvattingen te etaleren en die slechts hoogstzelden worden getrakteerd op kritiek. Bij de Volkskrant genoten PvdA’ers als Joop den Uyl en Jan Pronk jarenlang die status, terwijl linkse gereformeerden van het type Doekle Terpstra altijd een enorm streepje voor hebben bij Trouw. Geeft allemaal niks, lang leve de pluriformiteit van de vaderlandse dagbladpers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De ultieme held van De Telegraaf heet al zo’n vijfenveertig jaar Johan Cruijff. Over hem lees in je die krant nooit een onvertogen woord. Ook is Cruijff al sinds jaar en dag columnist van De Telegraaf en mag hij Jaap de Groot, de chef van de sportredactie, tot zijn persoonlijke vrienden rekenen. Geeft ook allemaal niks?

Dat mag u natuurlijk helemaal zelf beslissen. Maar feit is wel dat de relatie tussen Cruijff en De Telegraaf de laatste tijd nogal aan het escaleren is. Vooral omdat Jaap de Groot nu met naam en toenaam is genoemd voor een (advies)functie bij Ajax, tevens de club waar Cruijff lid van de Raad van Commissarissen is. Verder is het ook nog eens zo dat De Groot in talkshows optreedt als woordvoerder van Cruijff – niet officieel, maar wel de facto.

Die omstandigheden lijken er op te wijzen dat ze bij De Telegraaf eigenlijk meer willen dan alleen maar schrijven over voetbal. In elk geval voor chef sport Jaap de Groot lijkt te gelden dat hij, behalve op de perstribune, ook wel wat te vertellen zou willen hebben in een bestuurskamer van een voetbalclub.

Is dat een lastige combinatie? Het is maar net hoe je het bekijkt. Bij het Telegraafconcern hebben ze als een eigen dagblad (De Telegraaf), een eigen weekblad (Privé) en een eigen omroep (WNL). Waarom niet ook een eigen voetbalclub? Met natuurlijk Johan Cruijff en Jaap de Groot in leidende functies. Telegraaf-abonnees krijgen een gratis seizoenkaart en WNL zendt de wedstrijden exclusief uit op tv. Ik ga in elk geval kijken.