Spring naar de content

Gelovigen werken minder hard

Geloven in God is niet goed voor je productiviteit. Mensen die denken dat er een opperwezen is, laten meer van hem afhangen en doen zelf minder hun best. Tot die conclusie komen psychologen van Duke University (VS) na een onderzoek onder 353 proefpersonen, allemaal studenten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In een van de tests moesten de proefpersonen zo veel mogelijk zinnen vormen met woorden die ze van tevoren kregen van de onderzoekers. De helft kreeg woorden die met religie te maken hadden, de andere helft gewone woorden. Gelovige mensen maakten deze test slechter dan niet-gelovers, vooral bij het gebruik van religieuze woorden.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat gelovige mensen een diepe overtuiging hebben dat God ze wel zal helpen. Daarom hoeven ze minder hun best te doen, God zal ze op het moment dat het nodig is wel helpen.

Geloof is overigens wel goed voor je figuur. Uit een andere test bleek dat de gelovigen minder koekjes namen uit een trommel nadat ze een stuk over God of godsdienst hadden gelezen. Waarom? De onderzoekers concluderen dat gelovigen denken dat God over hun schouder meekijkt en verleiding afkeurt. Daarom houden ze het bij één koekje. 

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Faqt.nl

Onderwerpen