Spring naar de content

Top-officier opgepakt voor mishandeling

Eén van de hoogste militairen van de Koninklijke Landmacht is vandaag opgepakt wegens mishandeling. Het gaat om het hoofd planning Training & Operatiën van de Staf Commando Landstrijdkrachten, kolonel Richard van H. Eerder was hij bevelhebber in het Afghaanse Uruzgan waar hij een groot offensief tegen de Taliban leidde. Van H. wordt ervan verdacht dat hij dinsdagavond de ex van zijn vriendin heeft verwond met een baksteen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Begin dit jaar werd Van H. veroordeeld wegens het mishandelen van zijn vriendin. In april dit jaar verruilde hij zijn positie als commandant opleidingen bij de Koninklijke Militaire Academie voor de hoge functie bij het de Staf Commando Landstrijdkrachten.

Bij de militaire rechtbank in Arnhem gaven deskundigen tijdens de zaak over de mishandeling van de vriendin van Van H. aan dat er zonder behandeling van de militair de kans op herhaling van huiselijk geweld groot zou zijn.

Een pijnlijke kwestie voor Defensie. Van H. leidde in 2008 een offensief van Nederlandse, Amerikaanse en Afghaanse militairen tegen de Taliban rond Deh Rawod in de provincie Uruzgan. Aan de operatie Patan Ghar (Pashtun-berg) deden toen ongeveer duizend militairen mee.

Onderwerpen