Carice van Houten:

Erik Zwaga 4 nov 2011 Leven

Dat bekende Nederlanders worden ingeschakeld om de promotionele kar van allerhande waar te trekken, is niet nieuw. Wat betreft auto’s wel. Opel zocht naar een geschikte BN’er die zijn nieuwste elektrische paradepaardje onder de aandacht kan brengen bij landgenoten die overwegen milieubewuster en duurzamer te gaan rijden. Het werd Carice van Houten. Dat trof: zij was juist op zoek naar haar eerste auto en zocht ‘een auto waarin ze met een groen geweten zonder scrupules kan rijden’.

Van Houten: “Opel kwam op het juiste moment op mijn weg. De laatste jaren was ik voor mijn werk veel in het buitenland, waardoor een auto overbodig was. Was ik in Nederland, dan pakte ik de fiets of taxi of ging ik met de trein.” Alleen dat laatste ervoer ze steeds meer als onaangenaam. “Ik kan me nauwelijks meer onzichtbaar bewegen in het openbaar vervoer. Voor je het weet, herkennen mensen me, pakken ze hun telefoon en beginnen ze ongevraagd foto’s te maken. Dat vind ik heel intimiderend.”

Wat betreft auto’s bezit Van Houten, zo zegt ze, een mannelijke eigenschap: “Als kind ging ik vaak naar de AutoRAI om de nieuwste modellen te bekijken. Als een kerel liep ik dan om de nieuwe auto’s heen. Ik stelde me dan voor hoe het zou zijn als ik ze zou hebben. Niet om aan te sleutelen, want ik snap niet echt hoe een auto in elkaar zit. De techniek interesseert me niet zo. Wel kan ik enorm genieten van het design.”

En die belangstelling is er nog steeds. “Wanneer ik op straat een bijzondere auto zie, loop ik eromheen en maak ik foto’s.” Als bewijs toont ze op haar iPhone foto’s van auto’s die ze onlangs in Brussel zag: een vintage Jaguar en een klassieke Mercedes. Het is wel duidelijk dat deze auto’s voor haar een nostalgische waarde hebben. “Ze doen me denken aan de auto’s waarin ik zat toen ik nog kind was, de Citroëns en Peugeots.”

En Van Houtens samenwerking met Opel reikt verder. Ze is namelijk ook betrokken bij Opel Project Earth, waarbij studenten strategieën bedenken voor bedreigde natuurgebieden wereldwijd. Van Houten heeft een deel van de studenten geselecteerd. Het sluit perfect aan bij haar werk als ambassadrice voor het Wereld Natuur Fonds.


Wat ze vooral prettig vindt aan het rondrijden in een Opel Ampera, is de rust. “Ik ben nogal geluidgevoelig, maar daar heb je in deze elektrische auto geen last van – ik word er helemaal kalm van. En het is een automaat. Dat geeft me het idee dat ik heel goed kan rijden. Ik vind het ook belangrijk dat ik op deze manier milieubewust autorijden kan promoten. Mensen hebben er volgens mij geen idee van hoeveel ze zelf kunnen bijdragen door elektrisch te gaan rijden.”

Bouwjaar: 2011

Gewicht: 1635 kg

Motor: benzine- en elektromotor

Vermogen: 86 pk resp. 151 pk

Topsnelheid: 161 km/u

Acceleratie: 0-100 km/u in 9,0 sec

Gem. verbruik: 1 op 83,3

Aanschafprijs: €44.500

Reageer op artikel:
Carice van Houten:
Sluiten