Spring naar de content

Jonge Democraten willen einde aan generatieruzie

"Wij willen de gestresste toon uit het debat halen," zegt woordvoerder Martine Luijten van de Jonge Democraten. Luijten doelt op de uiterst felle toon waarmee haar jongerenorganisatie en Jan Nagels 50PLUS-partij de laatste tijd elkaar hebben bestreden. Morgen gaat een delegatie van de Jonge Democraten, die onlangs de tegenpartij 50MIN in het leven riepen, op bezoek bij het partijcongres van de ouderenpartij. "We willen praten over de problemen in plaats van elkaar verwensingen toewerpen," aldus Luijten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In een debat op Radio 1 kruisten Jan Nagel en de voormalig voorzitter van de Jonge Democraten, Maarten Koning, de degens. Koning verweet Nagel het verdraaien van feiten, Nagel beschuldigde Koning van onvoldoende dossierkennis. In de dying seconds van het debat voegde Nagel er nog lollig aan toe: " Hij [Koning, red.] moet wat harder studeren en de feiten beter kennen."

De 50MIN-partij van de Jonge Democraten mag dan bedoeld zijn als een ludieke actie, de aanval op de generatiepolitiek van de 50PLUS-partij is ongekend hard. Ouderen worden uitgemaakt voor 'wandelende kasplanten' en het partijprogramma roept op tot positieve discriminatie voor jongeren op de arbeidsmarkt en een KLM-korting voor studenten. Martine Luijten van de Jonge Democraten: "Die speerpunten zijn absoluut niet serieus bedoeld. Ze zijn net zo onuitvoerbaar als de punten van 50PLUS."

Luijten: "Als je kijkt naar het voornemen van 50PLUS om alle ouderen gratis openbaar vervoer te geven.. Dat is niet alleen heel duur, maar ook oneerlijk. Bovendien, heel veel ouderen zijn rijk genoeg om zelf het OV te betalen."

De tegenactie van de D66-jongeren is bedoeld om het 'gepolariseerde debat om te vormen tot goed gesprek', maar heeft zelf ook de schijn van generatiepolitiek. In het beginselprogramma van de Jonge Democraten staat bijvoorbeeld dat de organisatie zich 'vooral richt op jongeren'. De pot verwijt de ketel? "Nee, integendeel," meent Luijten. "Wij hebben niet zoals 50PLUS zetels in de Eerste Kamer. Die zijn we ook zeker niet van plan om te halen. Jan Nagel en Co. hebben die plannen wel en zetten ze ook in voor een specifieke groep mensen, de ouderen."

De meeste punten op het partijprogramma van 50MIN mogen dan onzinnig zijn, ze vormen wel stof tot nadenken, zo meent Luijten. "Neem nu het laatste punt, over positieve discriminatie voor jongeren op de arbeidsmarkt. Natuurlijk wil geen van onze leden dit, maar het opent wel de discussie over de onvoldoende werkgelegenheid voor jongeren."

De jongeren zullen zaterdag bij het congres van 50PLUS flyers uitdelen en spandoeken ophangen. "We gaan ze bedanken voor de diensten die ze hebben geleverd voor het land." Betekent dit het einde van het generatieconflict? Luijten: "Ik weet niet of het realistisch is, maar je moet het altijd blijven proberen. 50MIN heeft veel positieve reacties gekregen vanuit de ouderenpartij, dus misschien kunnen we de negativiteit achter ons laten en een volgende stap nemen richting een oplossing."