Spring naar de content

Muiters, piraten en spoken

Danica May Camacho heet ze, de zevenmiljardste aardbewoner. Maandag ter wereld gekomen op de Filippijnen. Maar ook India, Ivoorkust en Rusland claimden maandag een eigen zevenmiljardste. Omdat wereldwijd elke seconde twee kinderen worden geboren, was het vooral een symbolisch mediamomentje. De achtmiljardste wereldburger volgt naar verwachting in 2025. De passagiers van vlucht 504 van Fort Lauderdale naar Newark beleefden het afgelopen weekend een benauwd avontuur. Terwijl de eerste sneeuwstorm van het jaar over de noordwestelijke Amerikaanse staten raasde, bleef het toestel van JetBlue zeven uur lang op de landingsbaan staan. Er was geen drinkwater aan boord en de toiletten waren buiten gebruik. In het toestel werd de situatie met het uur neteliger: ongeduldige passagiers sloegen aan het muiten en belden wanhopig het alarmnummer 911. De hulpdiensten arriveerden pas toen iemand aan boord medische aandacht nodig had. Opgeluchte maar woedende passagiers deden hun verhaal tegen de pers: “Ik vlieg nooit meer met JetBlue!” Muiterij in een vliegtuig, en kapende piraten in Berlijn. De piratenpartij die bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen in september verrassend de kiesdrempel passeerde, maakte vorige week voor het eerst haar opwachting in de stadsraad. Fractielid Gerwald Claus-Brunner maakte een wel erg ludieke entree: gekleed in een oranje overall en getooid met bandana nam hij plaats in de raadszaal. De Piratenpartei telt vijftien fractieleden en maakt zich sterk voor vrij internet en gratis openbaar vervoer in de stad. Ook landelijk is de partij in trek, volgens peilingen kan ze op circa tien procent van de stemmen rekenen. Met zijn olijke kostuum was Claus-Brunner precies op tijd voor Halloween, het jaarlijkse griezelfeest waarvoor jaarlijks miljoenen mensen gekleed gaan als spook, popster of zombie. Het topmodel Heidi Klum doet elk jaar weer haar best zo origineel mogelijk rond te lopen op Halloweenfeestjes. De blonde Duitse heeft zich in het verleden al als aap, robot-alien en Indische godin uitgedost, maar ze maakte het nog nooit zo bont als dit jaar. Onherkenbaar werd ze als vers ontleed lijk op een autopsietafel de rode loper over gerold. “Het is als een dood lichaam, waarvan de huid afgetrokken is. Het is eigenlijk gewoon ik, maar dan helemaal naakt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Nog niet zo heel lang geleden waren zowel de Europese Unie, het Christen-Democratisch Appèl als voetbalclub Ajax instellingen die in hoog aanzien stonden. Zo garandeerde de EU onze welvaart, leverde het CDA aan de lopende band premiers en won Ajax om de zoveel jaar een belangrijke Europese beker. Dat deze drie voormalige A-merken vorige week het nieuws domineerden, kwam echter niet per definitie omdat ze de weg naar de top weer hebben teruggevonden.

Om met de Europese Unie te beginnen: na tien uur vergaderen bereikten de leiders van de eurozone een akkoord over de aanpak van de schuldencrisis. Belangrijkste elementen: 50 procent van de waarde van de Griekse staatsobligaties zal door de banken worden kwijtgescholden, Griekenland krijgt een nieuwe lening van 100 miljard euro, in Italië moet in 2013 de begroting in evenwicht zijn en het noodfonds EFSF (waar nog 290 miljard aan garanties van eurolanden in zit) gaat vier à vijf maal zoveel slagkracht krijgen. Op de financiële markten in Europa en Azië werd gunstig op het akkoord gereageerd, maar nergens ging echt de vlag uit. “Het lijkt op een happy ending,” liet ING-econoom Carsten Brzeski optekenen. “Maar dan niet van een Amerikaanse film, maar van een Franse: zeer complex, en met een hoop drama.”

Nee, dan de zoveelste slapstick uit het Ajax-theater. Die werd ditmaal ingeleid door het uitlekken van een op 16 oktober gedateerde brief waarin de commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer hun collega Johan Cruijff verwijten dat hij de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur frustreert door aanvullende eisen te stellen. Zei er iemand ‘soepzootje’?


Maar het kan natuurlijk altijd erger, en daarvoor moeten we bij het CDA zijn. Al sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende, bijna anderhalf jaar geleden, timmeren ze daar aan de weg zonder politiek leider, tevens voorwaarde nummer één voor een partij die electoraal naar de knoppen wil gaan. Voorwaarde nummer twee (zorg voor zoveel mogelijk intern trammelant) werd vorige week ter hand genomen door het dissidente duo Koppejan & Ferrier. Eerst legden ze zich neer bij het besluit van CDA-minister Gerd Leers om de Angolees Mauro Manuel terug te sturen naar zijn moederland; daarna bleken ze plotseling tegen. Resultaat: een nieuw all-time low voor het CDA in de peilingen, door Maurice de Hond becijferd op nog slechts elf zetels.

Roelof Bouwman

Nederland wil graag een prominente rol spelen op het financiële wereldtoneel, maar donderdag en vrijdag zijn het toch echt twintig andere landen die de grote lijnen uitzetten. De leiders van de G20 verzamelen zich in Cannes, onder voorzitterschap van Nicolas Sarkozy. Eerder deze week lekte een document uit dat de slotverklaring van de conferentie zou zijn: banken moeten grotere reserves aanhouden, de bonuscultuur moet op de schop, het toezicht verscherpt en de transparantie vergroot.

In Nederland nemen we donderdag afscheid van een bijzondere wijze van betalen: de strippenkaart. Op 1 oktober 1980 werd het bestempelbare strookje karton in gebruik genomen, en nu is het afgelopen: de OV-chipkaart is alomtegenwoordig.

Verder willen we u deelgenoot maken van het moordende programma dat koningin Beatrix met haar oudste zoon en diens gade de komende dagen afwerken in het Caribische deel van ons koninkrijk, waar ze al sinds vorige week donderdag vertoeven. Donderdag komt het gezelschap aan op Sint Maarten, na eerder Aruba, Curaçao en Bonaire te hebben bezocht. Na een welkomstceremonie op het vliegveld wacht hun een begroeting door de gouverneur en de minister-president. Dan volgt met beiden een gesprek. Er wordt kennisgemaakt met de ministerraad. Daarna gaat het naar een psychiatrisch behandelcentrum. Daarna naar een natuurpark, met presentaties over natuurbescherming en cultureel erfgoed. Daarna een bezoek aan een beroepsopleiding voor horeca, zorg en welzijn. Het slotstuk is een cultureel festival.


Vrijdag wordt het gezelschap opgewacht door de gezaghebber van Sint Eustatius op diens minuscule vliegveldje. Er volgt een gesprek met de man. Daarna moet er een sporthal worden geopend. Er wordt een ouderenopvangcentrum bezocht. Er wordt geluncht met het bestuurscollege en de eilandsraad. Dan is het tijd voor een bezoek aan de botanische tuinen. En dan, wederom, een cultureel festival.

Zaterdag. Ontvangst op het vliegveld van Saba door de gezaghebber. Bezoek aan een technische school. Bezoek aan een activiteitencentrum voor de jeugd. Bezoek aan een cultureel centrum. Bezoek aan de haven. Lunch met het bestuurscollege en de eilandsraad. Bezoek aan het bejaardentehuis en het ziekenhuis. Bezoek aan het Cruyff Court en de geneeskundeopleiding van de universiteit. ‘s Avonds terug naar Sint Maarten.

Zondag naar huis. En dan maandag, we hebben het nu over Máxima, gewoon weer met een stralende lach in Den Haag de opening van de Week van het Geld bijwonen. Wij zeggen: respect.

Mark Traa