Pensioenen (2)

wpk-admin 4 nov 2011 Leven

Volledig eens ben ik het met de ingezonden brief van M. Verwaal uit Dordrecht (HP/De Tijd, 28 oktober). In Pauw & Witteman zei Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, dat het afstempelen geëffectueerd gaat worden in 2013. Wat een rotwoord voor korten op de uitkering. Pensioenfondsen rekenen erg royaal. Ze berekenen de pensioenlast over vijftig jaar; er zijn zelfs fondsen die honderd jaar pakken. Ze houden straks bij wat ze korten, om het – als het ooit beter gaat – weer aan ons terug te betalen. Kennelijk denken ze echt dat wij dat geloven. U weet toch nog wel hoe het ging met het kwartje van Kok!

De pensioenfondsen beleggen in het vervolg risicoloos en doen geen gekke dingen meer. Ze passen voortaan beter op ons spaargeld, maar ze doen nog wel een greep in de kas om de gaten te dichten. Ik noem dat gewoon stelen, en het is nog legitiem ook, volgens de wetgever. In wat voor land leven wij?

De overheid zou zich moeten realiseren dat dit weleens fnuikend zou kunnen zijn voor de belastingmoraal in ons land. Als George Orwell vandaag de dag geleefd zou hebben, zou hij een variant op zijn illustere boek 1984 geschreven kunnen hebben, namelijk 2013.

Bernard Robben, Goirle

Reageer op artikel:
Pensioenen (2)
Sluiten