Spring naar de content

Ziezoo

In 2002 bracht Nijgh & Van Ditmar een speciale uitgave van Nescio's Titaantjes uit, met illustraties van Joost Swarte. Mooie stripachtige, surrealistische tekeningen, en toch wrong er iets. Misschien was Swartes klare lijn wel iets te strak voor het nostalgische verhaal over Bavink en de andere aardige jongens. Het paste niet helemaal bij Nescio's weemoedige sfeer - de tekeningen kregen bijna iets klinisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nu is er een nieuwe speciale uitgave, een facsimile-editie, van Dichtertje, De uitvreter en Titaantjes, omdat 2011 een bijzonder Nescio-jaar is, in twee opzichten: het is het vijftigste sterfjaar van de schrijver, en het is precies honderd jaar geleden dat zijn eerste verhaal, De uitvreter, in literair tijdschrift De Gids verscheen.

Dit keer zit het speciale 'm in de tekeningen van beeldend kunstenaar Johan Eshuis (1904-1971). Eshuis leende ooit de eerste druk van Dichtertje van een vriend, raakte het boek kwijt, en voorzag, als goedmakertje, een nieuw exemplaar (tweede druk) van 68 pentekeningen. Soms op lege pagina's, soms naast de tekst en soms een beetje er overheen. Een jaar terug kwam die unieke speciale editie terecht bij Nescio-kenner Lieneke Frerichs.

Eshuis' tekeningen zijn schetsjes zoals je ze vaak ziet in de marges van kladblokken of rondslingerende papieren, alleen dan veel beter. En ze passen perfect bij Nescio's verhalen. Tekeningen van oude Amsterdamse trams, van naakte 'schoone vrouwen', van de briefjes die, na zijn zelfmoord, op de kamermuur van de uitvreter werden ontdekt (zes met 'G.v.d.' erop, één met 'Ziezoo').

Over de verhalen zelf hoeft eigenlijk niks meer gezegd te worden. Niet dat ze verouderen noch vervelen, en ook niet dat ze altijd blijven ontroeren - maar het kan geen kwaad.

Elk excuus om Nescio te (her)lezen is goed, maar een beter excuus dan deze prachtige nieuwe uitgave kom je niet snel tegen.

Nescio: De uitvreter/Titaantjes/

Dichtertje. Nijgh & Van Ditmar, €29,95. Ook via www.ako.nl.

Bonita Avenue (1) - Peter Buwalda

Déjà vu (re) - Esther Verhoef


De verdovers (3) - Anna Enquist

Het proces (-) - John Grisham

Drie is te veel (4) - Jill Mansell

Aleph (2) - Paulo Coelho

Het leven is vurrukkulluk (boek+dvd) (-) - Remco Campert

Het stille meisje (5) - Tess Gerritsen

De stiefmoeder (10) - Renate Dorrestein

Het negende schrift van Maya (9) - Isabel Allende

Tussen haakjes de klassering van vorige week. Deze fictietoptien is samengesteld op basis van de verkopen bij AKO.